На місці соляної долини в Ботсвані колись було озеро і тут жили предки людей / Flickr/abi.bhattachan

Предки сучасних людей походять з регіону в південній частині річки Замбезі в Африці. Цю територію тепер здебільшого займають соляні долини. Але колись тут було велике озеро, на берегах якого, вірогідно, 200 тисяч років тому жили предки людства.

Як пише BBC, на думку вчених, людські поселення в регіоні процвітали до кліматичних змін, які відбулися через 70 тисяч років після виникнення поселень сучасного людського виду. Тож місцеве населення почало переїжджати з відкриттям зеленого коридору, який, зрештою, привів людей до міграції з Африканського континенту.

Читайте такожМенший мозок і подвійні повіки: вчені показали, який вигляд матиме людина у 2100 році (фото, відео)

Відео дня

«Вже досить давно було зрозуміло, що анатомічно сучасні люди виникли в Африці приблизно 200 тисяч років тому», - каже професор Ванесса Хейс, генетик з Інституту медичних досліджень Гарвана в Австралії.

«Але дискусії точилися навколо точного місця виникнення і подальшого поширення наших предків», - додала вона.

Втім, висновки професора Хейс зустріли скептичні оцінки з боку інших дослідників у галузі. Регіон, про який йдеться, — це південна частина басейну Замбезі на півночі Ботсвани. Дослідники вважають, що наші предки селилися біля озер великої африканської системи під назвою Макгадікгаді, яка тепер вкрита соляними долинами.

«Це надзвичайно велика територія. Вона була дуже вологою і буйною. І тут були потрібні умови життя для сучасних людей і диких видів», - сказала професор Хейс.

Читайте такожАрхеологи знайшли сліди невідомої цивілізації, яка існувала 6,5 тисяч років тому

Проживши на цій території 70 тисяч років, люди почали переселятися. Зміни в опадах по всьому регіоні призвела до трьох хвиль міграції 130 тисяч і 110 тисяч років тому. Перші мігранти вирушили на північний схід, друга хвиля була скерована на південний захід, а третя – лишилася поблизу рідного регіону і живе там досі. Цей сценарій опирається на відстеження сімейних генеалогічних дерев за допомогою сотень зразків мітохондріального ДНК сучасних африканців. Поєднавши генетичні дані й геологію, а також комп’ютерне моделювання клімату, вчені змогли намалювати картинку того, який вигляд Африка мала 200 тисяч років тому.