Винахідники представили проекти, які мають прототипи й можуть бути стартапами / фото facebook/ykudriavets

Учні Малої академії наук України завоювали чотири золоті медалі на Глобальному конкурсі інновацій AIGC-2019 в Сінгапурі.

Читайте такожСтуденти із Харкова розробили тротуарну плитку, яка світиться вночі

Про це УНІАН повідомили у прес-службі МАН.

Відео дня

Юні винахідники представляли не просто теоретичні розробки, але проекти, які мають прототипи й можуть бути повноцінними стартапами.

Зокрема, кращою інновацією визнано мультифункційний пристрій для незрячих "HelpyEyes" львів'янина Дмитра Лопушанського. Прилад дозволяє людям з вадами зору визначати кольори, рівень освітленості й перешкоди поблизу. Також високо оцінили ще один винахід для незрячих - механізм оптимального пристрою для читання шрифтом Брайля Софії Петрушин. Перевагою її механізму над конкурентами є його ефективність та низька ціна, що зробить брайлівський дисплей доступним кожному.

Крім того, вищою відзнакою нагородили Назара Поночовного за сервіс, який автоматично підбирає музику до відео. Для цього був створений штучний інтелект, який навчався гармонійно поєднувати відео з музикою на самих успішних фільмах і відеороликах.

"Учениця МАН Ольга Харасахал, крім "золота", здобула абсолютну перемогу – нагороду "Кращий з кращих (Best Award Trophy)". Її метод виявлення метастаз на ранніх стадіях онкозахворювань вже не перший рік успішно застосовується в Маріупольському онкодиспансері. Ольга працює волонтером в госпіталі та з 14 років допомагала воїнам АТО в Маріуполі", - йдеться в повідомленні.

Довідка УНІАН. AIGC - це найбільший і найпрестижніший інноваційний конкурс в Сінгапурі. Кращих обирали журі з MIT, Nanyang Technology University, CAIST та інших провідних наукових установ світу. Конкурс проходив 15-17 листопада в Наньянському технологічному університеті (NTU). Конкурентами українських молодих учених були винахідники з таких країн, як Індонезія, Малайзія, Китай, Південна Корея, Філіппіни, Гонконг, В'єтнам, Тайвань та інших.