Чорна діра викинула зірку з нашої галактики / bellinshausen.livejournal.com

Астрономи помітили зірку, яка прямує за межі Чумацького Шляху зі швидкістю понад 6 мільйонів кілометрів на годину. Перед цим вона вступила в контакт з супермасивною чорною дірою в центрі галактики.

Як пише The Guardian, зірка рухається нетипово швидко. І через приблизно 10 мільйонів років вона остаточно вийде за межі Чумацького Шляху. Після цього вона проведе решту свого життя, самотньо дрейфуючи в міжгалактичному просторі. Ще 30 років тому вчені передбачили, що чорні діри можуть  викидати зірки з галактики з надзвичайною швидкістю. Але це перший подібний випадок, який вдалося зафіксувати.

Читайте такожВ NASA зняли розрив зірки чорною дірою (відео)

Відео дня

«Ми відстежили подорож цієї зірки до центру нашої галактики, що вже досить захоплююче», - сказав астроном і професор Австралійського національного університету в Канберрі Гарі Да Коста.

Він разом з колегами з’ясував, що 5 мільйонів років тому зірка була частиною бінарної зіркової системи, яка підійшла надзвичайно близько до чорної діри Стрілець А в центрі Чумацького шляху. Маса цієї діри в 4 мільйонів разів перевищує масу Сонця.

Одна з двох зірок з наближенням до Стрільця А перейшла в бінарне партнерство з чорною дірою. Зрештою, вона буде поглинула. Але динаміка цих подій призвела до того, що її оригінальний партнер – інша зірка – була відштовхнута з надзвичайно високою швидкістю.

Читайте такожЧорна діра Стрілець A* зголодніла та пожирає все навколо себе – вчені

Цей процес називають механізмом Хілла. Він названий на честь астронома Джека Хілла, який понад 30 років тому допустив можливість такого сценарію.

«Ця зірка рухається з рекордною швидкістю, в 10 разів вищою, ніж будь-яка інша зірка в Чумацькому Шляху включно з нашим Сонцем», - пояснив Да Коста.

«В астрономічних масштабах зірка дуже скоро покине галактику. Вона дуже вірогідно вічно буде мандрувати в міжгалактичній порожнечі», - додав він.