Фото: REUTERS

Вчені ідентифікували часточки блискучого твердого матеріалу всередині черепа жертви під час виверження Везувію. Ними виявився мозок, який під дією високої температури (520 градусів за Цельсієм) перетворився на «скло». До сьогодні скляних фрагментів мозку виявлено не було.

Про це пише The Guardian.

За словами науковців, тканини мозку взагалі-то нечасто зберігаються через розпад плоті.

Відео дня

Мозок належить 25-річній людині, рештки якої знайшли у 1960-х роках. Загиблий унаслідок виверження Везувію навіки застиг на дерев’яному ліжку обличчям донизу – поза дозволяє припустити, що він спав, коли у місті сталась трагедія.

Читайте такожНові можливості адитивного виробництва: кому допоможе 3D-друк

Ліжко було в маленькій кімнаті у будівлі, пов’язаній з імперським культом Августа. Жертва, кажуть науковці, могла бути охоронцем; вона загинула миттєво.

У скляних темних часточках дослідники виявили білки, які беруть участь у формуванні мозкових тканин, а жирні кислоти у волоссі сформували термічний щит, що зберіг рештки мозку протягом тривалого часу.

Дослідники пояснюють, що висока температура, якою вона була у поселенні під час виверження, здатна запалити жир й випарувати м’які тканини. Потім температура різко впала.

Довідка УНІАН. Виверження Везувію стало одним з найпотужніших вулканічних вивержень за всю історію існування людства. Виверження почалося після полудня серією вибухів, що сталися від випаровування підземних вод, що прийшли в зіткнення з лавою, що піднімалася. Потім з отвору в горі вирвався стовп газу, супроводжуваний попелом і уламками твердої породи, які були підняті над вулканом на висоту приблизно 15 км. Ця фаза виверження протривала приблизно до восьми годин ранку наступного дня, супроводжуючись частими землетрусами.

Під час виверження близько двох третин гори обрушилося, а всередині основи виріс конус Везувію, створений з затверділих вулканічних порід, які виступили з надр землі. Крім того, ліси, що оточували вулкан, і густа рослинність його схилів були знищені, і весь ландшафт зони виверження став на якийсь час пустельним і мертвим.