Вчені змогли почути, як звучав голос муміфікованого жреця / Leeds City Museum

Вчені відтворили голос муміфікованого єгипетського жреця, який жив три тисячі років тому, за допомогою 3D-друку. Вони фактично надрукувати його голосовий тракт.

Як пише CNN, команда дослідників змогла точно відтворити один звук, схожий на «е».  Професор Лондонського університету Девід Говард пояснив, що отриманий звук – це те, що мало б прозвучати відповідно до позиції, в якій голосові органи мумії лежать в саркофагу. Говард вже відтворював раніше голоси живих людей, зокрема, свій власний, використовуючи той же метод. Як виявилося, що згенерований звук досить реалістичний і схожий на оригінал. Однак, це перший випадок, коли техніку застосували до муміфікованих решток.

Читайте такожФранцузькі археологи розкрили загадковий вміст давньоєгипетської мумії

Відео дня

Команда вчених використала мумію єгипетського жреця на ім’я Несеймун, яка зберігається у міському музеї міста Лідс. Вибір впав саме на нього, тому що м’які тканини його горла й голосового тракту досить добре збереглися. Техніку не можна застосувати до скелетів.

Мумію перевезли в Загальний лазарет Лідса. Там її просканували, щоб отримати все необхідне для відтворення голосового тракту, який включає вигини від гортані до губ. Після цього було використане програмне забезпечення, щоб виявити дихальні шляхи, які потім були надруковані на 3D-принтері. Дихальні шляхи потім були під’єднані до спеціального гучномовця, а також до штучної гортані, яку використовують для синтезу електронного мовлення. В результаті виник звук, схожий на завивання. Вчені наголошують, що отриманий звук – це лише звук голосу жреця, який жив три тисячі років тому.

Читайте також"Прокляття фараонів": у Єгипті наважилися відкрити саркофаги часів Рамсеса ІІ (фото)

«Навряд чи це звук, який би він сам хоч колись сказав. Тому що основна частина його язика втрачена», - сказав Говард.

Вчений також додав, що піддослідний єгиптянин помер, коли йому було трохи за 50 років. На той час у нього були дуже погані зуби, а також хворі ясна.