Фото: mixstuff.ru

Життя досить легко упізнати. Воно рухається, росте, їсть, випорожнюється й розмножується. Все просто. Але хімік Імперського коледжу Лондона Гелен Шерман, яка стала першою астронавткою Великої Британії, допускає, що позаземні форми життя, яких люди не здатні помітити, можуть жити серед нас вже зараз. Як таке можливо?

Хоч життя на перший погляд легко впізнати, йому надзвичайно важко дати визначення. Тож вчені й філософи багато століть сперечаються на цю тему, - пише Newsweek. Оскільки згоди немає, існує понад 100 визначень, що таке життя. Альтернативний (хоч і не ідеальний) підхід описує життя як «хімічну систему самозабезпечення, здатну до дарвінівської еволюції». І це підходить багатьом випадкам, які потрібно описати.

Читайте такожПрибульці мовчать: вчені не виявили ознак інопланетян поблизу Землі

Відео дня

Відсутність визначення – це велика проблема, коли йдеться про пошуки життя в космосі. Не мати змоги визначити життя інакше, ніж «ми його впізнаємо, коли побачимо», означає, що людство насправді обмежує себе до геоцентричних чи й навіть антропоцентричних ідей щодо того, якими живі форми повинні бути. Мріючи про прибульців, люди часто уявляють гуманоїдів. Але насправді розумне життя, яке ми шукаємо, не обов’язково схоже на нас.

Шерман переконана, що інопланетяни існують і це, за її словами, «недвозначно». Більше того, вона міркує про них так: «Чи будуть вони, як ви і я, зроблені з вуглецю й азоту? Можливо ні. Можливо, вони просто зараз тут. І ми просто не можемо їх побачити».

Таке життя існувало б у так званій «тіньовій біосфері». Йдеться не про вимір привидів, а про невідкритих істот з, вірогідно, іншою біохімією. Це означає, що ми не можемо досліджувати чи й навіть помічати їх, тому що вони за межами нашої власної структури. Якщо припустити, що щось подібне існує, тоді тіньова біосфера була б, вірогідно, мікроскопічною.

Читайте такожУ NASA допустили, що на Землі можуть бути сліди позаземних технологій

Чому ж люди досі не знайшли її? Дослідження світу мікробів обмежені в можливостях, тому що не так багато видів крихітних організмів можна культивувати в лабораторіях. Це може означати, що дійсно існують форми життя, які ми поки що не помітили. Наразі вчені можуть досліджувати ДНК штамів мікробів, які не можна культивувати. Але це дозволяє лише виявити життя в тій формі, в яку людство знає і яка має ДНК. Якщо вчені знайдуть тіньову біосферу, не зрозуміло, чи можна буде називати її «чужою». Це залежить від того, чи йдеться про щось міжзоряне, чи просто про «невідоме».