Ілюстрація REUTERS

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET розповіли, як підвищити безпеку онлайн-відеоконференцій, які стали особливо популярні під час карантину, коли більшість співробітників працюють з дому.

Відповідна інформація опублікована на сайті ESET.

«Сьогодні майже третина населення перебуває на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому багато найманих працівників, викладачі та студенти почали працювати з дому, використовуючи програми для онлайн-спілкування. Спеціалісти ESET підготували кілька рекомендацій, які допоможуть підвищити безпеку відеоконференцій», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Згідно з повідомленням, витоки даних часто трапляються випадково. Наприклад, на дошці для записів позаду людини може залишитися певна конфіденційна інформація з попередньої онлайн-зустрічі. Тому перед початком розмови необхідно переконатися, що в полі зору веб-камери немає ніяких конфіденційних даних.

Наступним кроком, за даними фахівців, може стати установка пароля, щоб до розмови могли приєднатися тільки позначені особи. Як правило, при створенні конференції пароль генерується автоматично, і всі, хто був запрошений до розмови, повинні його ввести. Однак, не варто вставляти пароль посилання на зустріч. Ініціатор конференції також може повністю контролювати, хто підключається до розмови, залишаючи користувачів в режимі очікування.

У компанії також додали, що необхідно налаштувати безпечну передачу даних. У багатьох додатках відеозв'язок шифрується за замовчуванням. Деякі сервіси шифрують за замовчуванням тільки чат, в такому випадку шифрування відеозв'язку потрібно встановити самостійно. Іноді програми також дозволяють встановлювати обмеження щодо файлів, які учасники можуть надсилати. Наприклад, можна заборонити передачу файлів формату .exe.

Згідно з інформацією спеціалістів ESET, більшість платформ дозволяють контролювати, хто і коли саме приєднався до дзвінка. У списку учасників також часто доступна інформація про час підключення і відключення користувачів — таким чином можна перевірити, чи був присутній користувач протягом всієї тривалості дзвінка.

Крім того, експерти рекомендують встановити обмеження доступу до екрану.

«Обмежте можливість спільного використання екрану для хосту або людини, яка обирає хост. Так ви уникнете ризику витоку даних. При спільному використанні екрану діліться тільки необхідними програмами, а не всім робочим столом. Оскільки, навіть піктограма або ім'я файлу на робочому столі може містити конфіденційну інформацію», - повідомляють в компанії.

Як повідомляв УНІАН, раніше фахівці ESET проаналізували, яку конфіденційну інформацію про громадян можуть просити уряди держав для відстеження поширення коронавірусу.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена більш ніж у 180 країнах світу.