Ілюстрація REUTERS

Facebook припинив роботу десятків сторінок і облікових записів, які застосовувались, зокрема, для впливу на хід виборів в Україні.

Про це йдеться в заяві глави відділу компанії з кібербезпеки Натаніеля Глейхера, передає zn.ua.

Всього видалені 72 аккаунта в Facebook, 35 сторінок і 13 облікових записів в Instagram. Вони були об'єднані в мережу, частково працювали в автоматизованому режимі в Україні та орієнтувалися на "внутрішню аудиторію".

Відео дня

Проведене розслідування, стверджують в Facebook, дозволило встановити, що зазначені сторінки нібито "пов'язані з рекламним агентством Postmen DA в Україні".

Ця мережа була особливо активна в період президентських і парламентських виборів в Україні в 2019 році.

Читайте такожFacebook маркуватиме контрольовані державами ЗМІ

З її допомогою, як випливає із заяви, зокрема, "публікували політичні меми, сатиру та інший контент, в тому числі що стосується Криму, НАТО, економічної політики України, внутрішньої політики, виборів, критики і підтримки різних кандидатів, у тому числі Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка".

У заяві уточнюється, що особи, які використовували дані сторінки і акаунти, намагалися приховати свою особистість, а також видати себе за інших людей. Частина сторінок була видалена "за розпалювання ненависті".

Згідно з оцінками Facebook, 766 тис. Облікових записів входили в число передплатників "однієї або більше сторінок", про які йде мова. Особи, які управляли цією мережею, витратили близько 1,93 млн доларів на розміщення реклами в Facebook і Instagram.

Як повідомляв УНІАН, на початку цього року журналісти німецького видання Spiegel і дослідники американського аналітичного центру Atlantic Council викрили глобальну мережу фейкових профілів у Facebook.