Предки динозаврів були всього 10 сантиметрів завбільшки / фото: Википедия

Динозаврів зазвичай уявляють як велетенських створінь. Але нове дослідження виявило докази того, що їхня історія почалася з малого.

Як пише BBC, вчені виявили на Мадагаскарі скам'янілі рештки родича динозаврів, який жив на Землі приблизно 237 мільйонів років тому. І він був всього 10 сантиметрів завбільшки.

Виявлення цього виду може допомогти пролити світло на походження птерозаврів, крилатих рептилій, які панували в небі в часи динозаврів. Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Відео дня

Читайте такожВчені встановили остаточну причину вимирання динозаврів

"Всі вважають, що динозаври - велетні. Але ця нова тварина дуже близька до точки розходження динозаврів й птерозаврів. І вона надзвичайно маленька", - сказав співавтор дослідження Крістіан Каммерер з Природничого музею Північної Кароліни.

Вид отримав назву Kongonaphon або "крихітний вбивця комах". Динозаври й птерозаври належать до однієї групи орнітодірів. Однак, про їхнє походження відомо дуже мало. Вчені знайшли всього кілька видів, які б були максимально близько до початку цієї лінії. Kongonaphon - не перша скам'яніла тварина, яка була б представником, близьким до витоків групи орнітодірів. Але раніше вважалося, що такого розміру істоти - це лише окремі винятки. Загалом вчені вважали, що розмір тіла перших архозаврів - ширшої групи рептилій, яка включає птахів, крокодилів, наземних динозаврів й птерозаврів - була приблизно однаковою. Й орнітодірів це правило теж стосувалося.

Читайте такожНауковці знайшли в бурштині залишки найменшого динозавра

"Аналізуючи зміни в розмірах тіла в ході еволюції архозаврів, ми виявили переконливі докази, що вони дуже сильно зменшилися на початку історії лінії динозаврів-птерозаврів", - сказав доктор Каммерер.

Аналіз зубів крихітного предка динозаврів показав, що він живився комахами. Перехід на таку дієту міг допомогти йому вижити. Оскільки тварина зайняла нішу, вільну від її переважно м'ясоїдних родичів.