Кіберполіція викрила розповсюджувачів "піратського" контенту / фото cyberpolice.gov.ua

У понеділок, 3 серпня 2020 року, кіберполіція провела обшук сервісу для продажу ТВ-приставок Aura HD, Mag 250, U2C, Android та Smart TV, за допомогою якого здійснювалась незаконна ретрансляція низки телеканалів груп 1+1 media, StarLightMedia та медіахолдингу "Медіа Група Україна".

Медіахолдинги 1+1 media, StarLightMedia та "Медіа Група Україна" подали заяви щодо вчинення злочинів, передбачених ч. 3  ст. 176 (порушення авторських та суміжних прав) та ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання у телекомунікаційну мережу) Кримінального кодексу України, до відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області.

У рамках кримінального провадження було проведено обшук у двох містах, в Одесі та Миколаєві, та було встановлено всіх причетних до порушення осіб, якими виявилися мешканці Одеської та Миколаївської областей. У помешканнях фігурантів правоохоронці вилучили мобільні телефони, банківські картки та комп’ютерне обладнання, за допомогою якого здійснювалось адміністрування піратського онлайн-порталу для продажу ТВ-приставок. Вилучене обладнання направлено до експертного центру для проведення експертиз та, як результат, повинні бути оголошені підозри щодо крадіжки інтелектуальної власності.

Читайте такожУ РНБО виявили новий тип DDOS-атак, який може відключити від Інтернету майже всю країну

"Існування креативної економіки можливо тільки при дотриманні авторського права, а боротьба з піратством - невід'ємна частина її побудови. Одне з наших завдань, щоб сам факт піратства був винятком із правил, а не навпаки. Для нас кожне розслідування − це не тільки крок до припинення крадіжки контенту, але і допомога нашим партнерам у розвитку ринку. Окремо, хотів би подякувати слідчому відділу за ефективне розслідування та кіберполіції за супровід даного провадження", − розповідає Микола Фаенгольд, директор дивізіону PayTV & Digital StarLightMedia.

"Хотів би відзначити оперативну та професійну роботу кіберполіції, а також злагоджену комунікацію у протидії кіберзлочину зі StarLightMedia та "Медіа Група Україна". Захист інтелектуальної власності, а саме продуктів медіахолдингу залишається пріоритетним завданням 1+1 media і потребує нашої уваги та співпраці з правоохоронними органами задля зменшення рівня подібних порушень у майбутньому. Наразі чекаємо на результати експертиз вилученого обладнання та судове рішення щодо справи", − зазначає В’ячеслав Мієнко, директор з GR групи 1+1 media.

"Боротьба з піратством у будь-яких його проявах є пріоритетним завданням «Медіа Група Україна». Приємно, що у цьому напрямку ми виступаємо єдиним фронтом з усіма іншими медіагрупами. Даний кейс є безпосереднім підтвердженням цього факту. Завдяки нашим спільним зусиллям медіаринок України з кожним роком все більше трансформується у напрямку легальних та чесних принципів ведення бізнесу. Окремо хочеться відзначити роботу підрозділу кіберполіції у Миколаївській області та подякувати керівництву кіберполіції України за підтримку та багаторічну тісну співпрацю за напрямком виявлення, документування та перешкоджання фактам порушенням прав інтелектуальної власності "Медіа Група Україна", − говорить Антон Яцик, директор департаменту фінансово-економічної та інформаційної безпеки "Медіа Група Україна".

Нагадаємо, що в січні 2020 року медіагрупи 1+1 media та StarLightMedia вперше в Україні ініціювали притягнення до кримінальної відповідальності за тяжкий злочин одного з інтернет-провайдерів Одеського регіону у справі щодо нелегального надання своїм абонентам послуги IPTV-телебачення без укладення ліцензійних договорів з правовласниками. У період 2018-2019 провайдер ретранслював телеканали 1+1, 2+2, ТЕТ, Бігуді, УНІАН, ПЛЮСПЛЮС, СТБ, Новий канал, ICTV, ОЦЕ, М1 та М2 задля отримання незаконного доходу.