SpaceX / ілюстрація / REUTERS

У Національному космічному агентстві NASA досі не визначилися, чи відбудеться 30 травня запуск космічного корабля Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію.

Політ знову можуть перенести.

Про це директор NASA Джим Брайденстайн написав на своїй сторінці в Twitter.

Відео дня

Читайте такожІсторичний запуск Dragon Crew на МКС скасували через погодні умови

"Через погоду рішення про суботній тестовий політ  космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX досі не прийнято. Переоцінка відбудеться зранку", - пояснив Брайденстайн. 

Повідомляється, що в районі запуску корабля Crew Dragon існує ймовірність 50% того, що погодні умови не дозволять відправити корабель на МКС сьогодні, 30 травня. Крім того, у 40% оцінюється ймовірність зриву запуску і на наступний день.

Нагадаємо, що 27 травня запуск Dragon Crew на МКС скасували через несприятливі погодні умови. Рішення про це ухвалили за 16 хвилин до запланованого старту. Наступну спробу запуску запланували на цю суботу, 30 травня, о 3:22 за часом Східного узбережжя США.

Планується, що після старту ракета Falcon 9, на якій перебуває космічний корабель Crew Dragon з двома астронавтами, розділиться на те, що називається "першим ступенем" і "другим ступенем". Перший ступінь повернеться на Землю. Друга частина ракети продовжить подорож разом з Crew Dragon. Опинившись на орбіті, екіпаж відокремиться від другого ступеня і попрямує до МКС - на це піде близько 24 годин. 

Як повідомлялося, місія може стати історичною та змінити майбутнє космічних досліджень. По-перше, у разі її успіху зруйнується монополія Росії на космічні подорожі. По-друге, уперше приватна компанія відправить людей в космос. Також вона відкриває шлях для низки амбітних проєктів NASA і SpaceX.

На навколоземну орбіту повинні відправитися досвідчені 49-річний Боб Бенкен і 53-річний Дуглас Херлі.