Чорна діра / REUTERS

Астрономи, що працюють над проектом Event Horizon Telescope, вперше отримали візуальні докази, що кільце плазми навколо чорної діри M87*, знімок якої представили громадськості у 2019 році, обертається й має турбулентні зміни.

Про нові, але менш детальні зображення гігантського об'єкта, повідомляється в статті, опублікованій в журналі The Astrophysical Journal.

Читайте такожАстрономи виявили новий тип чорної діри

Відео дня

Дослідники спостерігали за M87*, розташованою за 55 млн світлових років від Землі, ще в 2009-2012 роках, коли ще не було зібрано даних, достатніх для отримання зображення. Однак при подальшій обробці, проведеній вже після публікації основного знімка, вченим вдалося виявити, що кільце плазми змінювало свою яскравість. Сама тінь чорної діри, що знаходиться в центрі кільця, не змінювалася в розмірах, що підтверджує природу об'єкта.

Кільце складається з пилу і газу, які кружляють і потрапляють в чорну діру в складі акреційного диска, а нерівномірна яскравість є наслідком ефекту Доплера, передбачуваного загальною теорією відносності Ейнштейна. Та частина диска, що рухається в напрямку спостерігача, здається яскравіше, а та, що віддаляється — тьмяніше. Однак той факт, що яскрава частина переміщається в кільці, говорить про турбулентності потоку.

За словами вчених, не всі теоретичні моделі акреції допускають таке сильне коливання. Саме явище могло бути викликане впливом магнітного поля або розбіжністю між моментом імпульсу чорної діри і потоком акреції. Подальші спостереження дозволять отримати більш докладні зображення чорної діри.

Кільце плазми змінювало свою яскравість навколо чорної діри / Фото iopscience.iop.org

Вас можуть зацікавити схожі новини: