У Порошенка прокоментували розслідування розстрілів на Майдані / фото прес-служба Ірини Луценко

Захист екс-президента Віктора Януковича подав апеляцію на рішення суду про визнання його винним у державній зраді.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила журналістам представник президента у Верховній Раді, заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко.

"Зараз подала та сторона, Януковича, апеляцію", - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожВлада "катує" потерпілих: родичі загиблих на Майдані зібрались до ЄСПЛ через затягування розслідування

На запитання про результати у справі розслідування розстрілів на Майдані Луценко відповіла, що ця справа стосується близько 1,5 тис. потерпілих, які потребують "сотні, а то і тисячі експертиз, тисячі або десятків тисяч допитів". "Такі справи в інших країнах розслідуються десятки років", - зауважила Луценко.

"5-річний термін, який був цілеспрямовано і серйозно використаний і зосереджений Генеральною прокуратурою на розслідуванні цих злочинів, власне, на 5-річчя Майдану довівся вже до логічного завершення. Експерименти завершені, справа повністю визначена і вона може передаватися вже до українського суду. Винні встановлені, замовники встановлені", - сказала Луценко.

"Справа по Януковичу, який віддавав накази бити наших студентів, вбивати Небесну сотню, також уже доведена до логічного завершення, так само як і завершене розслідування по інших злочинцях, пов'язаних із вбитою Небесною сотнею на Майдані", - зауважила вона.

На думку Луценко, розгляд справи Небесної сотні затягнеться мінімум на рік.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі. Суд визнав його винним у вчиненні держзради та підготовці і розв’язуванні агресивної війни.

Разом з тим, суд виправдав Януковича за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу у зв’язку з недоведеністю у діях обвинувачуваного складу кримінального правопорушення.

Строк покарання Януковича обраховуватиметься з моменту його затримання.

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз у сумі 98 тис. 561 грн.