Сьогодні активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» мають намір провести акцію біля будинку Луценка / фото УНІАН

Сьогодні активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» мають намір провести акцію біля будинку генерального прокурора Юрія Луценка.

Про це повідомляється на сторінці ініціативи у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожВбивство Гандзюк: Мангеру змінили підозру з замовлення вбивства на замовлення побиття

Відео дня

Активісти переконані, що Луценко саботує справу Гандзюк та обманює громадськість щодо обставин цієї справи.

«Зміна підозри та полегшення статті звинувачення замовнику вбивства Гандзюк — Владиславу Мангеру ні з ким не погоджувалися. Заяви Юрія Луценка, Лариси Сарган та речника Лисенка — маячня», - вважають активісти.

«Літр сірчаної кислоти і ураження великої кількості шкіри глибокими хімічними опіками — це смерть. Гарантована смерть. Більш гарантована, ніж смерть від пострілу в груди. На відміну від розумово відсталого генерального прокурора, Владислав Мангер знав і знає, що таке кислота, і хотів, щоб Катя не просто померла, а щоб Катя страждала перед смертю. І Мангера за цей злочин буде покарано», - йдеться у повідомленні.

«Вбивство є вбивство і ніколи вбивство сірчаною кислотою не стане «побиттям» чи «тяжкими тілесними». Звинувачення замовників вбивства у замовленні «тяжких тілесних» — це нонсенс і одночасно ще одна причина нагадати, хто керує зараз Генеральною прокуратурою і кому час назавжди зникнути з політичної мапи світу разом із замовниками вбивства Катерини Гандзюк», - заявляють активісти і додають: «Інших коментарів сьогодні не буде. Будуть дії»

«Ви самі бачите, куди все летить і чия в тому вина. Вчора генпрокурор Юрій Луценко був досить красномовним у коментарях під постами у фейсбуці.

Але ми думаємо, що соцмережі - це не спосіб спілкування двох сторін, які хочуть досягти порозуміння. Отож, ми їдемо в гості до генпрокурора.

На 21:00 збираємось в с.Стоянка, вул.Осіння, 35. Сподіваємось, Юрій Віталійович вже буде вдома, повечеряє та матиме час та натхнення пояснити, що значать останні коментарі у ЗМІ та зміна підозри замовнику вбивства Каті Гандзюк Владиславу Мангеру», - підсумовують активісти.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2018 року у Херсоні невідомий хлюпнув сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками понад 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

Читайте такожП’ятьом фігурантам справи про вбивство Гандзюк пом’якшили підозри - ЗМІ

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський – на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому в кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». 10 грудня, за даними СБУ, Олексій Левін був оголошений у міжнародний розшук.

17 квітня 2019 року адвокат Павловського заявив, що його підзахисному змінили підозру зі статті 115 ККУ (співучасть у вбивстві) на м'якшу - ст. 396 (приховування злочину), що передбачає значно менше покарання - до трьох років позбавлення волі, а також дозволяє адвокатам клопотати перед судом про пом’якшення запобіжного заходу.

24 квітня речник ГПУ Андрій Лисенко заявив, що п’ятьом фігурантам справи змінили підозру. На підставі оцінених доказів виключено ч. 3 ст. 27, тобто, що вони є співорганізаторами злочину проти Гандзюк.

Разом з тим, у підозрі лишилися ч. 2 ст. 28 - вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою та ч. 2 ст. 121 - умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення.

Втім, Лиcенко наголосив, що зміна підозри не означає, що хтось із фігурантів цієї справи уклав угоду зі слідством.

25 квітня речник ГПУ повідомив, що голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру змінили підозру у справі про вбивство Гандзюк. За словами Лисенка, нова стаття (ч. 2 ст. 121), за якою звинувачують Мангера, це - «умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого». Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі строком від 7 до 10 років.

Раніше Мангера звинувачували в організації вбивства та умисному вбивстві, що передбачало позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.