Йованович вшанувала померлу від нападу українську активістку Катерину Гандзюк / фото УНІАН

Посол Сполучених Штатів Америки Марі Йованович нагадала, що українська влада має ретельно розслідувати вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Про це йдеться у повідомленні посольства США у мікроблозі Twitter.

Йованович вшанувала померлу від нападу українську активістку Гандзюк на прийнятті на честь жінок відваги в пам'ять про неї. На цьому заході учасники обговорили, як "продовжити її важливу спадщину відваги та громадянського обов'язку, а також про те, як посилити роль жінок-лідерів та громадянське суспільство в Україні".

Відео дня

Читайте такожВбивство Гандзюк: Мангеру змінили підозру з замовлення вбивства на замовлення побиття

"Після передчасної смерті Катерини ми підтримуємо український народ, закликаючи до ретельного розслідування і справедливості для Катерини та її сім'ї", - заявила Йованович..

"Ми будемо продовжувати підтримку тих, хто бере участь у боротьбі за демократичну Україну, вільну від корупції, таку, де люди несуть відповідальність", - зазначила посол.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2018 року у Херсоні невідомий хлюпнув сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками понад 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський – на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину Олексію Левіну, відомому в кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». 10 грудня, за даними СБУ, Левін був оголошений у міжнародний розшук.

17 квітня 2019 року адвокат Павловського заявив, що його підзахисному змінили підозру зі статті 115 ККУ (співучасть у вбивстві) на м'якшу - ст. 396 (приховування злочину), що передбачає значно менше покарання - до трьох років позбавлення волі, а також дозволяє адвокатам клопотати перед судом про пом’якшення запобіжного заходу.

24 квітня речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко заявив, що п’ятьом фігурантам справи змінили підозру. На підставі оцінених доказів виключено ч. 3 ст. 27, тобто, що вони є співорганізаторами злочину проти Гандзюк.

Разом з тим, у підозрі лишилися ч. 2 ст. 28 - вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою та ч. 2 ст. 121 - умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення.

Втім, Лиcенко наголосив, що зміна підозри не означає, що хтось із фігурантів цієї справи уклав угоду зі слідством.