МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України висловило Російській Федерації протест через засудження Північно-Кавказьким окружним військовим судом п'ятьох фігурантів першої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» громадян України кримськотатарського походження.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест Російській Федерації у зв'язку з неправомірним вироком Північно-Кавказького окружного військового суду, оголошеним у місті Ростов-на-Дону 18 червня громадянам України Тимуру Абдуллаєву, Узеіру Абдуллаєву, Рустему Ісмаілову, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову за сфабрикованими звинуваченнями в участі у діяльності терористичної організаці», - йдеться у заяві.

Відео дня

В МЗС зауважили, що як і у попередніх випадках, т.зв. «суд» відкинув аргументи сторони захисту щодо відсутності доказової бази і складу злочину у діях п'яти українських громадян - фігурантів т.зв. «сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір».

«Натомість, «судді» повністю підтримали сторону обвинувачення у визначенні «покарання» для громадян України», - заявили в МЗС.

«Розглядаємо це як наочне свідчення повної заангажованості та залежності російської судової системи, а також як черговий приклад застосування російською окупаційною адміністрацією антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу», - наголошується у заяві.

Читайте такожУ Євросоюзі вимагають від Росії негайного звільнення всіх затриманих у Криму татар

«Закликаємо міжнародну спільноту засудити ці неправомірні рішення і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України в РФ та відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах», - йдеться у заяві.

Також сказано, що Російська Федерація має виконати у повному обсязі резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року, «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року та 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону призначив фігурантам першої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдулаєву, Рустему Ісмаїлову, Узеїру Абдулаєву, Емілю Джемаденову і Айдеру Саледінову покарання у вигляді позбавлення волі на строки від 12 до 17 років.