КСУ задовольнив скаргу Надії Савченко щодо запобіжного заходу підозрюваним у тероризмі / REUTERS

Конституційний суд дозволив пом'якшувати запобіжний захід особам, що утримуються під вартою за підозрою або обвинуваченні в тероризмі.

Читайте такожСавченко зробила заяву у залі суду після звільнення з-під варти (відео)

Як повідомило кореспонденту УНІАН джерело в КС, відповідне рішення суд ухвалив сьогодні у відповідь на конституційну скаргу народного депутата Надії Савченко, яку вона подала минулого року.

Відео дня

"Частину 5 статті 176 Кримінального процесуального кодексу (запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України) судді визнали неконституційною", - зазначив співрозмовник УНІАН.

Як повідомляв УНІАН, Савченко і колишнього керівника Центру визволення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, якого 8 березня 2018 року затримали на лінії розмежування з арсеналом зброї, підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту.

За даними слідства, вони планували обстріляти будівлі в урядовому кварталі і вбити керівництво держави, а також захопити будівлю Верховної Ради. Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко і Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для здійснення терактів.

В ніч з 15 на 16 квітня Броварський міськрайонний суд звільнив Савченко і Рубана з-під варти, оскільки закінчився термін їх заходів.

Нагадаємо, що Савченко обвинувачується, крім іншого, і за ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), щодо якої КПК не передбачає іншого запобіжного заходу для підозрюваних та обвинувачуваних у цьому злочині, ніж тримання під вартою.