Суд відпустив одного із екс-"беркутівців" під домашній арешт/ фото: УНІАН

Рішення Конституційного суду щодо скасування безальтернативного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за скоєння тяжких злочинів не було підставою для звільнення під домашній арешт екс-"беркутівця" Сергія Тамтури.

Як передає кореспондент УНІАН, суд ухвалив рішення про звільнення Тамтури з-під варти на підставі того, що прокуратура закінчила допит свідків сторони обвинувачення, а також надавати суду докази, і ні у свідченнях, ні у доказах немає підтвердження того, що Тамтура стріляв зі своєї табельної зброї по мітингувальниках, та що його впізнали серед групи «беркутівців».

Читайте такожСправи Євромайдану: ГПУ підготувала обвинувальний акт колишньому високопосадовцю МВС

Відео дня

В ухвалі також йдеться, що в цілому колегія суддів Святошинського райсуду Києва, ухвалюючи рішення про запобіжні заходи для всіх п’ятьох екс-"беркутівців", не брала до уваги рішення КС, який дозволив пом'якшувати запобіжні заходи особам, що утримуються під вартою за підозрою або обвинуваченні в тероризмі.

В ухвалі зазначено, що підозра є обґрунтованою для всіх п’ятьох обвинувачених, однак щодо Тамтури, то недостатньо обґрунтованою є підозра в частині використання ним вогнепальної зброї, оскільки немає ідентифікованих куль, вилучених з тіл загиблих «майданівців», які були б випущені з його автомата.

Разом із тим, прокурори вважають непереконливими аргументи суду.

Так, прокурор Яніс Сімонов припустив, що Тамтура міг стріляти не на ураження, а можливо куля з його зброї «прострелила когось навиліт».

Також він підкреслив, що обвинувальному акті йдеться про те, що всі п’ятеро екс-"беркутівців" діяли за попередньою змовою.

"Наявність людини зі зброєю в цьому місці поряд зі своїми колегами — вже свідчить про вчинення злочину групою осіб, адже він не завадив своїм колегам стріляти по людях", - сказав він.

Читайте такожУ справі проти п’ятьох екс-"беркутівців" допитали телеоператора

Крім того, Сімонов нагадав, що експерти ідентифікували кулі, випущені зі зброї трьох підсудних екс-"беркутівців", — Сергія Зінченка, Павла Аброськіна та Олександра Маринченка, хоча щодо останнього є питання до експертиз.

Олега Янішевського суд не відпустив під домашній арешт, незважаючи на те, що кулі з його зброї неідентифіковані як такі, що когось поранили або вбили, проте в ухвалі суду сказано, що самого обвинуваченого було ідентифіковано на місці злочину зі зброєю в руках.

Також прокурори зазначили, що рішення суду щодо Тамтури неможливо оскаржити в апеляційному порядку за винятком, якщо він порушить умови перебування під домашнім арештом, наприклад, не з’являтиметься в суд.

Тамтура зареєстрований і проживає в Києві. Сьогодні на нього поліція має надіти електронний браслет, проте, за інформацією Сімонова, поліція наразі не має вільних браслетів.

Окрім того, Сімонов зазначив, що прокурори ще мають докази винуватості екс-"беркутівців", але наразі він не може їх оприлюднити.

Також він нагадав, що не допитано ще всіх свідків сторони обвинувачення, оскільки з ними не вдалося вийти на зв’язок, проте прокурори сподіваються допитати їх під час наступних етапів судового слідства.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 липня, Святошинський райсуд Києва до 16 вересня відпустив екс-"беркутівця" Тамтуру під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета.

Разом із тим, судді задовольнили клопотання сторони обвинувачення щодо продовження іншим чотирьом обвинуваченим Зінченку, Маринченку, Янішевському та Аброськіну запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою ще на 60 діб, починаючи відсьогодні.

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд столиці розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

15 січня 2019 року суд почав, а 11 липня закінчив допитувати свідків сторони обвинувачення.