Заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО / фото: Wikipedia.org

Історики назвали «знущанням» спорудження оперної сцени на території заповідного Херсонеса в окупованому Криму.

Про це повідомляє Крим. Реалії.

Зазначається, що у Севастополі 13 і 14 вересня відбулися Уварівські Таврійські читання «Старожитності півдня Росії». Конференцію організували на базі історико-археологічного заповідника «Херсонес Таврійський». Під час заходу російські історики закликали зберігати автентичність археологічних об'єктів. Зокрема, вчений секретар Публічної історичної бібліотеки Андрій Сазанов назвав «знущанням» побудовану російською владою оперну сцену на території Херсонеса.

Відео дня

Читайте такожПри будівництві Кримського мосту сталася смертельна НП

Учасники конференції констатували, що, згідно з регламентом ЮНЕСКО, в Херсонесі потрібно виконувати план управління об'єктом, зберігати автентичність археологічної спадщини.

Також Сазанов представив доповідь про використання медіатехнологій в археологічних музеях. За його словами, провідні історики з сусідньої Росії виступають категорично проти перетворення історичних та археологічних об'єктів на центри розваг. Науковець наголосив, що історики також виступають проти використання в музеях сенсорних екранів, тачскрінів і доповненої реальності. Допускається лише застосування індивідуальних девайсів.

Як зазначається, цього літа на території Херсонеса окупаційна влада проводила два фестивалі опери та балету, один з яких відвідав президент РФ Володимир Путін. Для заходів у заповіднику облаштували сцену, поставили огорожі і рекламні щити.

Після анексії Криму Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурної та історичної значення, розташовані на території півострова. Київ наполягає на належності пам'яток українському народу і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі. Також кандидатами на внесення до списку є Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале.

Уварівські читання проводять у Херсонесі четвертий рік. Заходу присвоїли статус "міжнародної конференції", проте історики з-за кордону утримуються від приїзду до Криму і тільки надсилають тези доповідей.

Граф Олексій Уваров займався розкопками на території Херсонеса в XIX столітті. Під його керівництвом виявили один із найбільших у Криму ранньохристиянських храмів – Уварівську базиліку.