Сьогодні у центрі Києва, в День захисника України, відбувається марш на підтримку незаконно засудженого до 24 років позбавлення волі в Італії українського бійця Національної гвардії України Віталія Марківа, який уже два роки перебуває за гратами.

Як передає кореспондент УНІАН, близько 70 активістів, волонтерів, ветеранів батальйону Національної гвардії імені Кульчицького та побратимів Марківа зібралися на Михайлівській площі неподалік будівлі Міністерства закордонних справ.

Читайте такожПовірили італійському ЗМІ: суд оприлюднив мотивувальну частину вироку Марківу

Активісти наголошують, що справа Марківа є заангажованою і необґрунтованою. За їх словами, немає жодних доказів щодо причетності Марківа до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році, а усі звинувачення є домислами і вигадками, які ґрунтуються на "російському наративі" і пропаганді.

Вони заявили, що справа Марківа є абсолютно політичною.

Учасники зібрання передали українським дипломатам звернення із закликом до МЗС задіяти усі механізми, знайти дипломатичні шляхи з метою якнайшвидшого звільнення і повернення Марківа в Україну.

Біля МЗС активісти провели мітинг і виголошували гасло "Свободу Марківу".

Дружина Марківа Діана під час виступу висловила надію, що Україна офіційно визнає її чоловіка політичним в'язнем.

Своєю чергою представник МЗС України, який прийняв лист-звернення, заявив, що "звільнення і повернення в Україну Віталія Марківа - це наша спільна справа і дипломати будуть докладати всіх можливих і необхідних зусиль, щоб Віталій повернувся якомога швидше додому".

Також вони передадуть звернення Посольству Італії в Україні з вимогою деполітизувати справу Марківа. Активісти обурюються, що в Італії проти Марківа здійснюється брудна інформаційна кампанія, побудована на російській пропаганді.

Активісти сформували колону і рушили вулицею Володимирською у напрямку посольства. Поліція на проїжджій частині Володимирської перекрила одну смугу руху, а також перекрила вулицю Ярославів вал для проходження колони до італійського дипломатичного представництва.

Також активісти тримали у руках великий плакат українською та італійською мовою "Захисник України Віталій Марків. Свободу Марківу! Liberta per Markiv!". Крім того, вони тримали плакати з написами: "Марків не винен", "Чесний суд Віталію Марківу", "Вирок Марківу - вирок Україні" та інші.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле припустив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

10 жовтня суд присяжних італійського міста Павія оприлюднив мотивувальну частину вироку бійцю.