REUTERS

Представники Ірану прибудуть в Україну для ознайомлення з технічними можливостями у розшифровці «чорних скриньок» літака «Міжнародних авіаліній України».

Читайте такожВ Івано-Франківську попрощалися з жертвою трагедії "Боїнга" МАУ – 24-річною Марією Микитюк (фото, відео)

Як повідомили у прес-службі глави держави, про це йшлося під час зустрічі президента Володимира Зеленського із спеціальним представником президента Республіки Іран Мохаммадом Есламі, який прибув до Києва для обговорення деталей розслідування збиття літака МАУ.

Відео дня

Як зазначається, сторони обговорили питання передачі Україні для розшифровки бортових самописців українського літака. Зеленський підкреслив, що Україна має необхідні технічні можливості та досвідчених фахівців для належного виконання цієї роботи. «Очікується прибуття групи представників Ірану, які ознайомляться з технічними можливостями України для розшифровки «чорних скриньок», - йдеться у повідомленні.

Сторони погодилися, що всі залишки літака, які збереглися після катастрофи, мають бути повернені в Україну, додали у прес-службі.

Глава держави окремо акцентував увагу на необхідності забезпечення подальшого ефективного розслідування авіакатастрофи. «Ми вже ніколи не зможемо повернути батьків, дітей, рідних їхнім родинам. Єдине, що ми можемо їм дати, – це справедливість. А справедливість полягає у правді. Я обіцяв рідним і близьким загиблих, я обіцяв народу України, що істину буде встановлено. Ми маємо знати, що сталося», – сказав Зеленський.

Водночас, зазначили у прес-службі, глава Української держави констатував, що в питанні з’ясування обставин трагедії іранська сторона дотрималася більшості домовленостей.

«Усе, про що ми говорили з президентом Ірану, здебільшого було виконано», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що йдеться про допуск до роботи в Тегерані 45 українських фахівців, швидку ідентифікацію тіл громадян України та їхнє повернення.

Також порушувалося питання компенсації близьким і рідним загиблих в авіакатастрофі та створення спільної слідчої групи.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка зазначив, що потрібно забезпечити співпрацю відповідних органів двох країн для ефективного розслідування.