СБУ затримала Павловського \ Фото УНІАН

Затриманому сьогодні в Херсоні фігуранту справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк, колишньому помічнику народного депутата Ігорю Павловському обиратимуть запобіжний захід у Києві.

Читайте такожСправа Гандзюк: у СБУ розповіли подробиці обшуків та затримання Павловського (фото)

Про це УНІАН повідомили в Офісі генерального прокурора. Нагадується, що прокурори Офісу генерального прокурора у взаємодії зі слідчими органів Служби безпеки України та за підтримки підрозділів Національної поліції 20 січня у Херсоні та області провели спецоперацію, щоб припинити діяльність злочинної організації, яка залякувала жителів і вчиняла насильство та підпали чужого майна.

Відео дня

Всього проведено 35 обшуків, повідомлено про підозру 9 громадянам.

Один з підозрюваних – колишній помічник народного депутата попередніх скликань, який в іншому провадженні обвинувачується у допомозі нападникам на Гандзюк сховатися від слідства (ч. 1 ст. 396 Кримінального кодексу).

Слідство вважає, що він створив та очолив злочинну організацію, яка займалася організацією масових заворушень, залякуванням, побиттям людей та підпалами автомобілів жителів Херсонщини для припинення їхньої громадської діяльності (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 194, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу).

Цю особу затримано і буде доставлено до Києва для обрання запобіжного заходу.

Крім того, в цьому кримінальному провадженні повідомлено про підозру особі, яка була керівником групи нападників на Гандзюк і наразі перебуває в місцях позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Одночасно проводилися обшуки у кримінальному провадженні за фактом нападу на Гандзюк. Слідчі шукали додаткові докази, які допомогли б з`ясувати, як планували та скоїли напад, а також встановити зв’язки замовників та організаторів злочину з кримінальним середовищем, джерела їх фінансування. Вилучено значні суми коштів в готівці (гривні, долари, євро, російські рублі та польські злоті, еквівалентом понад 1 мільйон 100 тис грн). Наразі прокурори аналізують отриману інформацію та її цінність для слідства.

Довідка УНІАН. Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і Павловський - колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.