Кабмін планує взятися за аварійні хрущовки / фото wikimedia.org

Спроби масової реєстрації родичів в хрущовках "під знесення" безглузді – при видачі нового житла не враховуватиметься кількість прописаних в квартирі.

Про це попередила в ефірі заступниця голови фракції "Слуга народу", представниця Кабінету міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк, передає «Обозреватель». Вона розкрила деякі плани нової влади на проект реновації старого житла в Україні.

Читайте такожВ Україні змінюються правила будівництва житлових будинків

Відео дня

"У таких хрущовках, старих будинках, уже на один метр квадратний прописані десятки людей: всі родичі, і родичі з найближчих сіл, напевно. У нас же в країні діє застарілий Житловий кодекс, і люди розраховують, що якщо вони більше людей пропишуть, то на кожного по 18 метрів держава виділить. Ну, такого не буде. Це і державі не вигідно, і недоцільно", – пояснила Шуляк.

Вона уточнила, що площа нової квартири залежатиме від розмірів старої.

"Будуть якісь метр квадратний на метр квадратний. Незалежно від того, скільки осіб прописано в таких хрущовках. Все це проговорюватиметься і обов'язково фіксуватиметься в законодавстві", – запевнила нардепка.

Шуляк нагадала, що закон про реконструкцію застарілого житлового фонду в Україні існує з 2006 року, проте програма досі не запрацювала.

"Закон є. А механізму, який би працював, був правильно описаний в нормативно-правових актах – немає. Давайте будемо чесними. У нас яблуко розбрату: як ми будемо відселяти людей з цих хрущовок?! Хтось захоче, хтось не захоче. Що робити з тими, хто не захоче?" – звернула вона увагу.

За її словами, на сьогодні знесення аварійних хрущовок і переселення людей в нові будинки нікому не вигідно – ані мешканцям, ані інвесторам.

"Щоб додержати інтереси усіх зацікавлених сторін – міста, інвестора і мешканців – потрібно напрацювати рішення, яке буде для всіх оптимальним", – зазначила депутат.

Політикиня повідомила, що депутати спільно з Мінрегіоном вирішуватимуть ці питання в робочій групі. Вона не виключила, що за основу візьмуть проект попереднього уряду.

"Цей проект є, його потрібно взяти, доопрацювати, і можна буде ухвалювати, я так вважаю", – заявила Шуляк.

Зокрема, на її думку, скоріше за все в законі залишиться норма про те, що для реконструкції хрущовки знадобиться згода 75% мешканців.

"Ми це робимо не для того, щоб забудовникам було добре. А тому що в Україні, в Києві, багато таких хрущовок, які вже не можна експлуатувати, настільки вони аварійні", – резюмувала представниця президентської партії.