Ілюстрація / REUTERS

Україна в разі приєднання до Програми розширених можливостей НАТО зможе брати участь в навчаннях Альянсу і співпрацювати з розвідками країн-членів.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, передає "Обозреватель". На його думку, Україна сьогодні має більше шансів на членство в НАТО, ніж в Європейському Союзі.

Читайте такожМайже дві третини українців вважають вступ до ЄС головним інтеграційним напрямом України – опитування

Відео дня

"Це дуже важлива програма Альянсу, яка передбачає декілька напрямків, які особливо для нас цікаві. Це участь у навчаннях, які відкриті тільки для держав-членів і учасників цієї програми. Є певні навчання, які проводяться тільки для них. Це поглиблений обмін розвідувальними даними, до чого ми прагнемо, бо розвідка – це найбільш чутлива сфера, і, якщо ти поглиблюєш взаємодію в цій сфері – відкривається більше дверей. Це означає, що тобі довіряють, і ти можеш відкривати нові двері. Це такий індикатор довіри", – пояснив віце-прем'єр.

Кулеба нагадав, що в 2008 році НАТО відмовило Україні в наданні Плану дій щодо членства в Альянсі. Замість цього НАТО надало Річну національну програму, яку виконує Україна.

"На певному етапі з'явилася ідея в українському політикумі подати повторну заявку на План дій щодо членства. Але юридично і політично це помилковий крок. Тому ці політичні дискусії згасли, і Верховна Рада прийняла заяву, в якій, зокрема, зазначила, що вона закликає НАТО відреагувати на заявку 2008 року і таки надати Україні План дій щодо членства. У нас були дуже запеклі дискусії, але в підсумку все склалося нормально", – розповів він.

На питання, чи прийме НАТО до своїх лав країну, що має неврегульований територіальний конфлікт, Кулеба відповів: "Безумовно, якщо мова йде про військово-політичний блок, на політичному рівні ситуація в країні і навколо неї має значення. Втім, ми розуміємо, що членство в НАТО – це процес, який займе певний час, і у нас є достатньо часу для того, аби врегулювати всі конфлікти".

На питання, чи може Україна вступити в НАТО швидше, ніж в ЄС, віце-прем'єр заявив: "Безумовно. Я все ще вважаю, що так і буде".

"Я вважаю, що Україна має бути членом Альянсу. І там немає такої ситуації, коли умови вступу можуть нас не задовольнити. Але це питання стратегії. Зараз головне завдання – йти до членства. І це в жодному разі не може піддаватися сумніву. Україна не повинна йти куди-небудь в іншому напрямку, крім як до членства в Європейському Союзі і НАТО", – зазначив він.