Ілюстрація REUTERS

Діячі української культури та мистецтв звернулися до президента України Володимира Зеленського з відкритим листом, у якому поскаржилися на дії Міністерства культури, молоді та спорту України, зокрема - на блокування з боку відомства передбаченого держбюджетом фінансування усіх творчих спілок і товариства «Просвіта», які об’єднують понад 300 тисяч митців.

Листа, текст якого є у розпорядженні УНІАН, підписали 39 діячів культури, зокрема голови усіх національних творчих спілок: музикантів, художників, кінематографістів, письменників, майстрів народного мистецтва, хореографів, фотохудожників, театральних діячів та ін.; голова товариства «Просвіта», президент Національної Академії мистецтв України, народні артисти, лауреати премії Шевченка, заслужені діячі мистецтва.

Читайте такожМінкульт планує створити електронну українську бібліотеку

Відео дня

«Культурна громадськість обурена щодо реалізації Міністерством культури, молоді та спорту України безпрецедентного сценарію знищення Національних творчих спілок України і Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка. Наразі ним заблоковано бюджетну програму підтримки цих важливих націєтворчих об’єднань, яка передбачена Держбюджетом на 2020 рік. У результаті такої «культурної політики» їхня статутна діяльність повністю паралізована, а їхнє існування стоїть під загрозою», - йдеться у відкритому листі.

Наголошується, що за півроку каденції теперішнє керівництво Мінкульту не окреслило маркерів, за якими буде розвиватися культурна і мистецька сфера в Україні.

«Нас непокоїть той хаос, який створених в галузі художньої освіти. Постає питання, яка доля чекає національні заклади культури, мистецькі і освітянські колективи. Особливо бентежить перспектива збереження і розвиток сільської культури, бібліотек, будинків культури, центрів і осередків народних художніх промислів тощо. Наразі відсутня будь-яка комунікація нових «культурних» топ-менеджерів із численним багатогалузевим професійним експертним середовищем», - йдеться у відкритому листі.

Також його автори вважають необґрунтованим об’єднання трьох міністерств в одне – Міністерство культури, молоді та спорту, з додаванням до профільного напрямку культури функцій туризму і національної пам’яті.

Читайте такожДо України повернули унікальну картину Михайла Паніна, вивезену в роки нацистської окупації – Мінкульт

«Цілком очевидно, що у такому стані для новоствореного міністерства актуальні проблеми національної культури і стратегії на їх вирішення розпорошуються, розчиняються поміж великої кількості завдань, які необхідно вирішувати в кожній із згаданих сфер. Для культурно-мистецького середовища країни рішення про ліквідацію Міністерства культури України є не зрозумілим, непереконливим і таким, що призводить широкий загал і експертне середовище до висновків про не пріоритетність національної культури для Президента України, Верховної Ради та Уряду», - наголосили культурні діячі.

У листі пропонується створити окреме профільне відомство – Міністерство культури України, а також Національну раду з культурної політики при Президентові України як консультативно-дорадчий орган з питань культурного розвитку держави. Крім того, пропонується доручити Кабінету Міністрів України провести моніторинг стану культурної сфери і розробити за його результатами стратегію та цільову програму розвитку української культури і мистецтва.

«Керівництву держави, Уряду, на нашу думку, необхідно вкрай швидко провести моніторинг кадрової політики в культурній сфері й аналіз ефективності її топ-посадовців», – зазначають автори листа.

Також автори звернення просять доручити Мінкульту забезпечити фінансування національних творчих спілок і ВТ «Просвіта» на 2020 рік.

«У свою чергу, ми будемо докладати максимум зусиль для об’єднання українського суспільства, заради спокою в державі, піднесенню іміджу української культури і мистецтва в нашій країні і за її межами», - йдеться у листі.