Костинський розповів про телеканал для ОРДЛО / фото УНІАН

Новий телеканал для окупованих територій не зможе розпочати мовлення з 1 березня, як це було анонсовано раніше.

Про це розповів член Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський у коментарі "Детектор медіа".

За словами Костинського, у Нацраді поки не знають, яким буде новий телеканал.

Відео дня

"Восени у нас була комунікація, що Міністерство культури, молоді та спорту збирається створити такий телеканал - наразі ми чекаємо. Для того, щоб цей телеканал почав мовити, він має отримати ліцензію Національної ради і дозволи на тимчасове мовлення. Поки що UATV за отриманням дозвільних документів не звертався. Навіть якщо фактично він почне працювати, все одно ми потребуватимемо декілька тижнів на опрацювання документів і на те, щоб видати ці дозволи. Без цих документів він фактично мовити не зможе", - пояснив він.

Наразі, зазначив член Нацради, вздовж лінії розмежування на Донбасі встановлюються потужні цифрові передавачі. На них, зокрема, і буде мовити новий канал для тимчасово окупованих територій.

Він пояснив, що на території ОРДЛО та Криму сигнал йтиме з Волновахи, Гірника, Бахмутівки, Чаплинки, Чонгара та Комишувахи. Для потреб підконтрольних територій та мешканців лінії розмежування телеканал мовитиме з Краматорська, Старобільська та Широкого. Водночас є невелика проблема з мовленням на територію Криму.

Читайте такожУ Росії висунули вимогу Україні через закон про медіа

"Американські передавачі сьогодні забезпечують мовлення українських телеканалів перш за все для півдня Херсонської області та частини північних районів Криму. Для того, щоб новий телеканал якісно зайшов у кримський інформаційний простір, Концерн РРТ повинен придбати ще два цифрові передавачі. Вони мають бути встановленні, за нашим планом, в Чаплинці та Чонгарі. Чим раніше КРРТ це зробить, тим раніше новий український телеканал побачать у Криму", - сказав Костинський.

Раніше міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський заявив, що вже у лютому на базі UA TV буде створено телеканал, що мовитиме на тимчасово окуповані території. За словами Бородянського, цей канал транслюватиметься тільки на тимчасово окупованих територіях і буде використовувати як російську, так і українську мови.