Посли країн «Великої сімки» / G7AmbReformUA

Посли країн «Великої сімки» (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) зустрілися з експертами з приводу законопроекту про протидію дезінформації в Україні.

Про це повідомляється в офіційному Twitter-акаунті головування США у «Групі підтримки» послів G7 в Україні.

"Посли країн G7 послухали думки та занепокоєння експертів щодо проекту закону про дезінформацію та обговорили з ними виклики і можливі підходи до боротьби з серйозною проблемою дезінформації, при цьому зберігаючи свободу слова", - зазначається у повідомленні.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що законопроект про протидію дезінформації є проблематичним.

17 січня Міністерство культури, молоді та спорту опублікувало основні положення законопроекту про протидію дезінформації.

Пропонується запровадити в Україні інститут уповноваженого з питань інформації, який здійснюватиме моніторинг інформаційного простору, реагуватиме на заяви про дезінформацію, звертатиметься до судів та правоохоронних органів, якщо виявлятиме ознаки дезінформації.

Читайте такожОБСЄ надасть рекомендації щодо поправок до законопроекту "Про медіа"

Так, за поширення дезінформації за умови добровільного спростування, починаючи з третього факту порушення протягом одного року, каратиметься накладанням штрафу у розмірі 1 тис. мінімальних зарплат (з 1 січня МЗП складає 4 тис. 700 грн, відповідно – 4,7 млн грн) за кожен випадок порушення.

Поширення дезінформації за відсутності добровільного спростування тягне за собою накладення штрафу у розмірі 2 тис. МЗП.

Менші штрафи – у розмірі 5 МЗП чи 20 МЗП пропонується накладати, наприклад, за нерозміщення або несвоєчасне розміщення відповіді щодо дезінформації за заявою уповноваженого чи ненадання у встановлений цим законом строк відповіді на заяву чи запит уповноваженого.

Штрафи застосовуватимуться виключно судом за умови задоволення заяви уповноваженого з питань інформації.

Передбачається, що до кримінальної відповідальності притягатимуть за систематичне умисне масове розповсюдження завідомо недостовірних повідомлень про факти, події або явища, що становить загрозу національній безпеці, громадській безпеці, територіальній цілісності, суверенітету, обороноздатності України, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля. І в цьому випадку передбачають покарання у вигляді штрафу від 5 тис. до 10 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85 тис. -170 тис. грн) або виправними роботами на термін від 1 до 2 років.

Кримінальна відповідальність передбачена за поширення дезінформації з використанням комп’ютерних програм, призначених для автоматичного масового розповсюдження інформації (ботів), або спеціально організованої системи (групи) облікових записів або користувачів інформаційних послуг або засобів умисного фальшування. Це тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. За фінансування масової дезінформації – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Повторна масова дезінформація або організована дезінформація, що призвела до тяжких наслідків чи завдала матеріальної шкоди у великому розмірі, тягне за собою ув'язнення на термін від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.