Викрадений активіст Майдану Вербицький, якого залишили закатованим у лісі, помер від травм / УНІАН

Прокурори Офісу генерального прокурора повідомили про підозру учаснику злочинної організації, яка протидіяла мирним акціям протесту у січні-лютому 2014 року

Про це йдеться в повідомленні на сайті Офісу генпрокурора.

Читайте такожУ справі про переслідування учасника Майдану Пасічника майже рік не може розпочатися підготовче судове засідання

Відео дня

"Сьогодні, 28 лютого 2020 року, за результатами досудового розслідування кримінального провадження за фактом викрадення і катування учасників мирних акцій протесту 2013-2014 років Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, прокурори Офісу генерального прокурора повідомили про підозру учаснику злочинної організації, дії якої в період січня-лютого 2014 року були спрямовані на насильницьку протидію мирним акціям протесту, викрадення та катування її активних учасників", - йдеться в повідомленні.

Йому інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зауважили, що у зв'язку з тим, що вказана особа не з'явилася на виклик, сьогодні ж отримано дозвіл слідчого судді на її затримання. Щодо цього вживаються всі необхідні заходи.

Досудове розслідування кримінального провадження перебуває у провадженні слідчих центрального апарату ДБР.

Довідка УНІАН. У січні 2014 року Луценка і Вербицького невідомі викрали з Олександрівської лікарні та вивезли за межі Києва. Після тортур їх залишили у лісі. Вербицький від отриманих травм помер. Пізніше у лісі знайшли його тіло.

На лаві підсудних перебуває «тітушка» Олександр Волков, якого було взято під варту в липні 2017 року. Йому інкримінується створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, незаконне позбавлення волі, катування, умисне вбивство, незаконне перешкоджання організації або проведенню мирних зібрань.

За даними прокуратури, Волков контактував з безпосереднім керівником (організатором і координатором) викрадення - громадянином Неживовим. Під час одного з контактів Волков перебував в офісі Олексія Чеботарьова, якого правоохоронці підозрюють в організації та координації дій «тітушок». Злочин вчинила група осіб, більшість з яких переховується від слідства й суду. У кримінальному провадженні, окрім Волкова, за даними прокуратури, фігурує ще 10 осіб.