Ілюстрація / REUTERS

Ситуація на кордоні спокійна, прикордонники пропускають в Україну набагато менше осіб, ніж вчора.

Про це в коментарі УНІАН повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Він нагадав, що минулої доби на держкордоні спостерігалося значне збільшення пасажиропотоку, особливо громадян України, які прибували на кордон пішки.

Відео дня

Читайте такожПрикордонники розповіли, чи пропускатимуть українців після закриття кордону

За словами Демченка, через це ДПСУ довелося залучити додатковий склад інспекторів, відкрити додаткові смуги, де оформлення відбувалося із застосуванням мобільних комплексів прикордонного контролю. Державна прикордонна служба України сприяла залученню до їх перевезень транспортними засобами, наданими місцевою владою та ДСНС.

"Ми пішли на безпрецедентний крок і за домовленістю з польською стороною, оскільки найбільш гостро питання стояло по пунктам пропуску - з українського боку "Краківець", а з польського - "Корчова", відкрили поряд із цими пунктами пропуску піший напрямок. Там забезпечили все необхідне, аби проводити температурний скринінг... Саме на пішому напрямку вчора було оформлено десь 2 тис. 400 громадян", - повідомив він.

Усього ж через державний кордон учора було пропущено в Україну майже 22,5 тисячі осіб, які прибули до кордону пішки. Найбільше з них оформлено на в’їзд в пунктах пропуску: «Ягодин» - 6,5 тисячі, «Краківець» - 6,5 тисячі, «Рава-Руська» - 4,7 тисячі, «Чоп (Тиса)» - 2,2 тисячі, «Вилок» - понад 800, «Лужанка» - 800, «Ужгород» - 700 громадян.

Щоб перевезти громадян було залучено 80 автобусів та мікроавтобусів, якими здійснено більше 500 рейсів.

27 березня через значне збільшення кількості громадян ДПСУ довелося на деякий час відкрити піший напрямок / фото mvs.gov.ua

Речник ДПСУ також зазначив, що вчора був оформлений на виїзд потяг "Київ-Москва-Київ", яким до Росії виїхало близько 700 осіб.

За його словами, на повернення потяга очікують близько 7.30 29 березня, він має привезти українських громадян, які вирішили повернутися на батьківщину з Росії.

"Прикордонники готові до заходів з оформлення та додаткового контролю разом із представниками санітарно-карантинного підрозділу", - зазначив Демченко.

Він також повідомив, що сьогодні зранку ситуація на кордоні спокійна - прикордонники фіксують набагато менше осіб, ніж вчора.

"Звісно, люди продовжують прибувати у пішому порядку, але їхня кількість достатньо незначна, і їх вдається швидко забирати автобусами, які продовжують курсувати до пунктів пропуску суміжних країн, забирати громадян і привозити їх до українських пунктів пропуску для оформлення", - зауважив речник Держприкордонслужби.

За його словами, така робота триває не лише на кордоні з Польщею, а й на всіх інших напрямках, зокрема на кордоні зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Як повідомляв УНІАН, 26 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що з 28 березня державний кордон буде закрито й буде припинено усі пасажирські перевезення.

27 березня, за даними ДПСУ, в Україну повернулися 37,3 тисяч громадян. Також вчора з України виїхали 4,4 тис. іноземців. В пунктах пропуску на кордоні з Польщею спостерігалося значне збільшення пасажиропотоку на в’їзд в Україну.