Українці думають, що насилля є поширеним явищем серед поліцейських / Фото facebook.com/mvs.gov.ua

Директор Харківського інституту соціологічних досліджень Денис Кобзін оприлюднив результати соціологічного дослідження щодо незаконного застосування сили поліцією.

Як передає кореспондент УНІАН, його результати Кобзін презентував на прес-конференції.

Опитування проводилось у п'яти регіонах України. Всього опитано 3 тисячі громадян у Київській, Харківській, Львівській, Вінницькій та Одеській областях. Також було опитано 2120 працівників поліції методом анкетування.

Відео дня

Зокрема, поліцейським та громадянам ставилось запитання щодо поширеності незаконного насильства в поліції. Йдеться про побиття, катування, залякування. 51,8% вказали, що вважають такі випадки розповсюдженими, 11,4% – дуже розповсюдженими, і лише 22,7% вважають це явище мало розповсюдженим у поліції.

Читайте такожКатування у відділенні поліції Миколаєва: підозрюваних стало більше

Водночас опитані працівники поліції висловили зовсім іншу думку. Так, 52,7% відповіли, що насильства в поліції взагалі немає. Натомість менше одного відсотка вважають, що це явище дуже поширене і 5% - дещо поширене в лавах поліції.

22% опитаних українців громадян переконані, що насильство в поліції за рік зросло, майже 11% – що зменшилось. Натомість поліцейські також іншої думки з цього питання: 55,3% вважають, що за рік у поліції стало менше насильства і лише 4,9% - що більше. В той самий час кожен четвертий поліцейський – 26,1% - не зміг оцінити динаміку цього показника.

Також в ході соціологічного дослідження громадяни та поліцейські надали оціночну характеристику кількості жертв незаконного насильства в поліції. Так, 2% опитаних зазначили, що протягом останнього року стали жертвами побиття з боку поліції. 7,1% заявили, що за останній рік їхні близькі стикалися з незаконним насильством з боку поліцейських.

Читайте такожУ Дніпрі копа підозрюють у перевищенні сили й садизмі під час затримання людини (фото)

Самі ж поліцейські токож визнають, що бачили випадки незаконного насильства з боку своїх колег по відношенню до громадян. 40% працівників поліції з опитаних сказали, що протягом останнього року їм траплялися випадки побиття, завдання страждань та катування громадян, і що це відбувалось неодноразово. А 78% опитаних зізнались, що принаймні один раз були свідком такого явища.

Окрім того, Кобзін зазначив, що позитивною є тенденція, що з року в рік дедалі більше громадян нетерпимо ставляться до фактів насильства у поліції.

«Якщо ще в 2004 році неприпустимим насильство вважали 52% громадян, то у поточному році - 79,1%. При цьому слід зазначити, що 14,9% громадян все ще допускають використання катувань та насильства у крайніх випадках, а 5,4% - стосовно терористів та підозрюваних у злочинах проти дітей», - додав він.

Стосовно працівників поліції, то 71,4% опитаних вважають, що незаконне насильство неприпустиме за жодних обставин, кожен п'ятий – що у крайніх випадках, а 1,9% вважає, що без цього не можлива робота поліції.

Вас можуть зацікавити наступні новини на тему: