Омбудсмен Людмила Денісова / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про епідемічну ситуацію на окупованому Донбасі та про порушення прав місцевих жителів.

Як повідомила вона у своєму Telegram-каналі, за офіційною статистикою, загальна кількість осіб, хворих на коронавірусну інфекцію, на тимчасово окупованій території Донецької області становить 5 тис. 392 осіб, одужали – 2 тис. 418, померли – 367, а на окупованій Луганщині захворіло 1 тис. 352 людини, одужали - 1 тис. 011, летальних випадків – 64.

Читайте такожУ Києві пройшла багатотисячна акція за звільнення бранців Кремля (відео)

Відео дня

Омбудсмен уточнила, що, крім захворювання на коронавірусну інфекцію, розповсюдженим діагнозом є пневмонія та ГРВІ: наразі відомо про 3 тис. 058 зареєстрованих випадків пневмонії, з яких 73 - летальні.

Водночас Денісова зазначила, що, за неофіційними даними правозахисників, загальна кількість випадків COVID-19 на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей може становити щонайменше 14 тис.

За їхніми словами, медичні заклади не можуть впоратися з навантаженням через значну кількість хворих, тому вживаються заходи щодо перепрофілювання гінекологічних та пологових відділень лікарень у госпітальні бази.

В аптеках за короткий час були розпродані чотиримісячні запаси деяких лікарських засобів. Зокрема відсутні противірусні препарати та антибіотики, що позбавляє місцевих жителів можливості належним чином реалізувати своє право на охорону здоров’я. Медичного персоналу в лікарнях не вистачає, адже більшість на лікарняних або звільнилися за власним бажанням. А ті, хто працює, – не забезпечуються належним чином засобами індивідуального захисту, - повідомила омбудсмен.

Вона додала, що через завантаженість авто швидкої допомоги відмовляються виїжджати на виклики до пацієнтів з симптомами COVID-19.

"Викликає обурення той факт, що на так званих місцевих каналах транслюють інформацію про те, що відділення лікарень готові приймати пацієнтів, хворих на COVID-19, та забезпечені всім необхідним, що в реальності не відповідає дійсності. Разом з тим, представниками окупаційної влади дана інформація замовчується та приховується", - підкреслила Денісова.

Читайте такожКулеба закликає світове товариство не закривати очі на злочинні методи РФ у Криму та на Донбасі

Уповноважений додала, що підконтрольними РФ окупаційними адміністраціями не здійснюються заходи, які б запобігали розповсюдженню коронавірусної інфекції. Зокрема, продовжують проводитися спортивні та культурно-масові заходи з порушенням протиепідемічних норм, серед яких недотримання маскового режиму, відсутність соціальної дистанції та контролю за допустимою кількістю людей у приміщеннях.

Крім того, за її словами, з порушенням протиепідемічних заходів продовжують працювати міські ринки, розважальні заклади, ресторани та нічні клуби.

Також з 9 жовтня на тимчасово окупованій території Луганської області прийнята так звана «постанова», якою передбачено тимчасове скасування пільгового проїзду для певних категорій громадян в громадському транспорті, що порушує їхні права та свободи.

Омбудсмен повідомила, що, попри складну епідемічну ситуацію, здійснюється активна паспортизація населення. Так, близько 600 громадян України щодня спецрейсами доставляються в Російську Федерацію до пунктів видачі паспортів.

Також продовжуються інтеграційні процеси з РФ та мілітаризація дітей.

"Прошу голову моніторингової місії ООН з прав людини Матільду Богнер та голову спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшара Халіта Чевіка у рамках мандату забезпечити моніторинг дотримання прав і свобод жителів тимчасово окупованих територій Донбасу в умовах пандемії COVID-19", - закликала Денісова.

Вона також звернулася до голови української делегації ТКГ у Мінську Леоніда Кравчука з проханням порушити зазначені проблемні питання на найближчому засіданні задля їх вирішення та забезпечення прав та свобод місцевих жителів тимчасово окупованих територій Донбасу.

Уповноважений також закликала представників обласних організацій Товариства Червоного Хреста у Донецькій та Луганській областях вжити всіх можливих заходів задля забезпечення населення необхідними медичними препаратами для лікування COVID-19 та засобами індивідуального захисту.

Вас можуть зацікавити наступні новини на тему: