Деяких українців не пропускають через кордон / фото УНІАН

Влада Білорусі на тлі протестів проти режиму Олександра Лукашенка все частіше відмовляє у в'їзді громадянам України.

Як повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24" посол України в Білорусі Ігор Кизим, це відбувається через побоювання, що українці можуть долучитися акцій протесту.

Читайте такожЛукашенко звинуватив Польщу і Литву у фінансуванні страйків у Білорусі

Відео дня

"Це заява керівника міністерства внутрішніх справ, що вони останнім часом обмежують в'їзд громадян з трьох країн, а саме - України, Литви і Польщі. Вони вважають, що окремі люди спортивної статури можуть брати участь в якихось заходах", - розповів він.

Як уточнив посол, обмеження стосується певних людей, тому не можна сказати, що повністю заборонений в'їзд для всіх українців.

"Очевидно, що в інструкції, яка існує, йде обмеження перетину кордону певними людьми, які, як вони вважають, можуть завдати шкоду їхній безпеці… Було сказано, що за останній тиждень було не допущено 595 людей з цих трьох країн, які я назвав", - повідомив Кизим.

Водночас посол розповів, що ставлення до українців, які працюють або мешкають у Білорусі, особливо не змінилося.

"Що стосується погроз їхньому життю, порушення їх прав, то ми таких сигналів від громади українців, що проживають тут, не отримували", - зазначив він.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.