Ірина Головатенко / фото УНІАН

Наявність Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) змінює психологію мешканців будинків, мобілізуючи їх, зокрема, у боротьбі з незаконними забудовами. 

Про це заявила IDEALIST.media керівник "Першої муніципальної школи ОСББ" (Київ) Ірина Головатенко.

"Якщо громада об'єднана, то навряд чи між вашими будинками може з'явитися велика багатоповерхівка, тому що люди, підтримуючи один одного, точно підуть захищати своє. І в даному випадку під своїм ми розуміємо не просто квартиру, яка знаходиться за дверима вашого житла, а це вже і будинок, це можливо лавки, поставлені за ваші гроші, висаджені квіти або дерева, і це дитячі майданчики в які ви вклалися або можливо ваші сусіди", - сказала Головатенко.

Відео дня

При цьому вона зазначила, що з землею, на якій стоїть багатоквартирний будинок, ситуація дуже складна, оскільки в законодавстві «не все ідеально прописано» і власники квартир на сьогоднішній день не мають права на землю, на якій стоїть будинок. 

"І це ще один з міфів, коли люди живуть в старому житловому фонді і впевнені, що незабаром ці будинки зруйнують, зокрема, коли мова йде про хрущовку, і на цьому місці буде сад", - сказала кандидат у депутати Київської міської ради від Солом'янського району.

Вона закликає всіх киян цікавитися нововведеннями і брати участь у справах об'єднаної громади. 

"Я абсолютно впевнена, що тоді ми будемо захищати не тільки наші будинки, але навіть наші вулиці, наші міста, а також всю Україну. Тому ОСББ - це зміна психології радянської, коли нам щось хтось винен, на психологію господаря, - я господар, я маю право і зобов'язання, і я сам вирішую як мені далі жити", - констатує Головатенко.