Тернопіль переведуть одразу до жовтої зони / фото УНІАН

З 8 серпня Луцьк і Тернопіль будуть переведені з червоної зони до помаранчевої та жовтої відповідно.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу за результатами засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Читайте такожКиїв може повернутися до жорстких карантинних обмежень - ЗМІ

Відео дня

"На цьому засіданні було прийнято рішення, що показники дозволяють Луцьк з червоної зони перевести до помаранчевої, переведення відбудеться з завтрашнього дня - з 8 серпня. Окрім того, епідеміологічні показники дозволяють перевести Тернопіль з червоної зони до жовтої, теж з 8 серпня", - повідомив Степанов.

Міністр наголосив, що комісія буде наполягати на більш ретельній перевірці дотримання карантинних норм в країні.

За словами Степанова, попередні дані, які були оприлюднені на інтерактивній карті поділу України на зони, де Харків опинився у червоній зоні, були результатом технічної помилки одного із працівників.

Як повідомляв УНІАН, за постановою Кабінету міністрів, з 1 серпня регіони України розділені на зелену, жовту, помаранчеву та червону зони.

Таке маркування відбувається за кількома критеріями: завантаженість ліжок в лікарнях не повинна перевищувати 50%, середня кількість тестувань має бути не менша ніж 24 тестування на 100 тис. населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування не повинен перевищувати 11%, а показник динаміки зростання випадків інфікування має становити не більше 10%.

У зеленій зоні діють встановлені в усій країні обмеження: носіння маски або респіратора у громадських місцях; проведення масових заходів за умови не більше однієї людини на 5 кв. м; кінотеатри, театри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Читайте такожВ Україні оновили поділ на карантинні зони: Харків потрапив до "червоної"

У жовтій зоні діють обмеження зеленої, а також забороняється: відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку.

У регіонах, маркованих як помаранчева зона, діють обмеження жовтої та забороняється: діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; спортзали, фітнес-центри, заклади культури; прийом нових змін в дитячі табори; обмеження для масових заходів - одна людина на 20 кв. м та не більше 100 людей.

У червоній зоні, окрім обмежень помаранчевої, забороняється: робота громадського транспорту; відвідування закладів освіти; діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Перехід регіону з однієї в іншу зону можливий, якщо є перевищення показників 5 днів поспіль, а повернутися до зони з кращою епідеміологічною ситуацією регіон може після покращення показників протягом трьох днів поспіль.