Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби COVID-19 (№ 3486).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 319 народних депутатів із 383, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожУ МОЗ назвали області, які не відповідають показникам для послаблення карантину

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, ним пропонується внести зміни до закону "Про зайнятість населення" та закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття". Пропоновані зміни спрямовані на забезпечення соцзахисту населення, яке може постраждати від наслідків поширення COVID-19, зокрема, незалежно від замкнутості циклу виробництва на підприємстві та етапів технологічного процесу.

Крім того, пропонується привести у відповідність до законодавства строки, у які роботодавці повідомляють територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, про заплановане масове вивільнення працівників.

Також з метою остаточного усунення неоднозначного трактування положень законодавства щодо захисту осіб з інвалідністю пропонується внести відповідні зміни до статті 20 закону "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні". Зокрема, законопроектом визначається, що кошти, які надійшли до державного бюджету від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть використовуватись Фондом соціального захисту інвалідів для надання роботодавцям компенсацій, визначених у законі України "Про зайнятість населення", які забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних за направленням центрів зайнятості.

Крім того, пропонується врегулювати питання щодо надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності.

Також пропонується дозволити головам сімейних фермерських господарств сплачувати єдиний соціальний внесок за себе та за членів сімейного фермерського господарства.

Як повідомляв УНІАН, у Коблево через тривалий карантин підприємці перекрили трасу.