Коронавірус - опитування показало, скільки переселенців підтвердили проблеми з отриманням соцдопомоги / Фото УНІАН, Сергій Чузавков

Близько 35% внутрішньо переміщених осіб заявили про проблеми з отриманням соціальних виплат під час карантину.

Читайте такожТретині переселенців вистачає коштів лише на їжу, 10% заощаджують навіть на ній – опитування

Як передає кореспондент УНІАН, результати відповідного опитування внутрішньо переміщених осіб були представлені сьогодні на прес-конференції у Києві.

Відео дня

За словами менеджера програм Представництва МОМ в Україні Романа Луніна, під час опитування близько 35% ВПО повідомили про проблеми з отриманням соціальних виплат під час карантину.

"28% з них не могли отримати виплати, бо не виходили з дому, щоб не заразитися, 14% - не могли скористатися транспортом, 6% повідомили, що місцевий банк чи поштове відділення скоротило години роботи, а 3% розповіли, що служба доставки, яка доставляла соцвиплати, не працює", - зазначив він.

Лунін також уточнив, що наразі 60% ВПО проживають в орендованому житлі, тому зіткнулися з фінансовими труднощами під час карантину.

Крім того, Лунін розповів, що через пандемію траплялися й випадки, коли переселенці не могли оплатити оренду житла та поверталися на окуповані території.

Під час опитування ВПО, які повернулися на непідконтрольну уряду України територію, повідомили, що найпоширенішими для них є проблема безпеки життя і здоров’я та проблема з доступом до ліків, адже часто лікарі виписують медпрепарати, яких немає на окупованих територіях.

Представництво МОМ в Україні з березня по червень повело два раунди регулярного опитування внутрішньо переміщених осіб. Опитування проводилося серед понад 12 тисяч респондентів телефоном та методом особистого інтерв’ю, зокрема й з ВПО, які повернулися на непідконтрольні уряду території.

Сьогодні стало відомо, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій попросило виділити 25 млн грн з державного бюджету для забезпечення внутрішньо переміщених осіб тимчасовим житлом у 2021 році.