Зеленський заявив, що боротьба з COVID-19 йтиме не один рік / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що боротьба з COVID-19 йтиме не один рік, і що це не остання пандемія, крізь яку доведеться пройти світовій спільноті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на загальних дебатах світових лідерів під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

Президент відзначив, що розповсюдження COVID-19 відбулось блискавично.

«Людство не встигло навіть загуглити слова «Ковід» та «Ухань», як коронавірус уже стукав у двері кожного дому», - наголосив він.

Читайте такожЗеленський заявив, що українці стомилися від карантину

Зеленський звернув увагу на те, що коронавірус нещадний до будь-кого. «Йому байдужі наявність у країни ядерної зброї та рівень її ВВП. Входить країна до G7 або G20? Сповідують у ній християнство, іслам, іудаїзм чи інші релігії? Це все немає для нього значення», - додав Зеленський.

На переконання президента COVID-19 показав, що глобальний світ - це не тільки світ без кордонів, це і глобальна відповідальність.

«До протидії спільним загрозами має бути залучено не 7, не 20, а що найменше 193 країни. Сьогодні стає зрозуміло, що боротьба з COVID-19 йтиме не один рік. Навряд чи це остання пандемія, крізь яку нам доведеться пройти. Тож всі ми маємо вийти з нинішньої кризи більш сильними та підготовленими», - наголосив він.

Зеленський відзначив, що протидія COVID-19 є іспитом для усіх держав. «Гонитва за доступ до обмежених ресурсів - лише поглибить проблеми. Ми потребуємо щирості у діалозі та дієвої солідарності, бо саме в цьому полягає цінність багатосторонності. Потрібно разом долати найсерйознішу економічну кризу останніх років. Очікувані цифри падіння ВВП, подекуди - двозначні. Це не просто статистика, цікава лише вузькому колу експертів. Це зниження якості життя мільярдів людей, зростання загрози голоду для мільйонів», - зауважив президент.

Він відзначив, що об’єднання зусиль усіх держав - є абсолютною вимогою часу. Україна не може залишитися осторонь і готова зробити свій внесок у забезпечення, в тому числі, продовольчої безпеки людства.

Ситуація з коронавірусом в Україні

В Україні станом на ранок 23 вересня зареєстровано 184 тис. 734 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 3 тис. 705 летальних, 81 тис. 670 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 3 тис. 497 інфікованих коронавірусом.