Верховна Рада України відхилила проект закону про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї (№4335).

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту в першому читанні проголосували лише 88 народних депутатів із 356, зареєстрованих в сесійній залі.

Читайте такожГоловні новини України 4 березня: понад 10 тисяч нових заражених коронавірусом та причини зростання числа хворих у Києві

Відео дня

Також депутати не підтримали ні пропозицію направити законопроект до профільного комітету для підготовки на повторне перше читання, ні направити його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Крім того, парламентарі не підтримали альтернативний до нього законопроект про цивільну зброю та боєприпаси (№4335-1): ні в першому читанні, ні направлення його на доопрацювання.

Також ВР відхилила проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень закону "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї" (№4336).

Ним пропонувалося встановити такі категорії цивільної вогнепальної зброї: А - автоматична вогнепальна зброя; В - гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична); С - короткоствольна вогнепальна зброя; D - довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; Е - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

За аналогією з посвідченням водія, пропонувалося запровадити посвідчення власника зброї, у якому зазначаються категорії зброї, яку може набути власник такого посвідчення, а також техпаспорт зброї.

Право на отримання посвідчення мали б дієздатні громадяни України, які не мають медичних протипоказань, судимості, не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року.

Також пропонувалося запровадити Єдиний державний реєстр цивільної зброї, обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї і курси щодо поводження зі зброєю.

Легалізація зброї в Україні

  • У парламенті було зареєстровано два законопроекти про легалізацію зброї і боєприпасів.
  • 20 січня Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні проект закону про оборот цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї (№4335).
  • 1 березня начальник Національної поліції України Ігор Клименко через виявлені порушення розформував підрозділ контролю за оборотом зброї.
  • Понад півроку працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції проводили заходи з перевірки роботи підрозділів контролю за оборотом зброї та виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання і носіння дозволених видів зброї. Є інформація про понад 2 тисячі випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, з використанням підроблених документів. Викрито 9 співробітників поліції, які організували і брали участь у корупційній схемі. Серед них - чиновники Центрального апарату Нацполіції і працівники в регіонах.