фото ua.depositphotos.com

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначає, що законопроект щодо навчання українською мовою в закладах освіти може бути розглянутий в п'ятницю, 17 липня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу, відповідаючи на запитання щодо засідання ВР 16 липня і намірів розглянути цього дня відповідний законопроект.

"Я думаю, що цей законопроект буде розглянутий... Він буде розглянутий в п'ятницю. Я можу помилятися, але, скоріш за все, це буде саме так. Щонайменше, він буде стояти в порядку денному на п'ятницю", - зазначив Разумков.

Відео дня

Читайте такожБільшість експертів вказують на відсутність в законі про мову дискримінації щодо нацменшин – суддя КСУ

Як повідомляв УНІАН, 18 березня Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики прийняв рішення відкласти розгляд законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти" (№2362).

Під час засідання члени комітету заслухали представника Міністерства освіти, яка повідомила, що Міносвіти не підтримує прийняття законопроекту №2362.

На той час голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко пояснив, що розгляд законопроекту саме зараз обумовлений тим, що розпочинається процес підготовки до друку підручників.

Водночас, він зазначив, що питання законопроекту дуже чутливе. "Ми в комітеті почали підготовку до експертних круглих столів, на жаль, зараз їх відклали, оскільки карантин. Якщо ми хочемо мати єдність в країні, то ми повинні переходити на мову діалогу, а не на мову ненависті і чути точку зору один одного", - додав Ткаченко.

Підсумовуючи обговорення, Ткаченко запропонував відкласти прийняття рішення щодо законопроекту №2362, обґрунтовуючи це необхідністю проведення додаткових консультацій, в тому числі, скільки буде коштувати прийняття такого закону для державного бюджету.

3 липня ВР вирішила провести урочисте засідання з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України о 16:00 16 липня. У постанові зазначається, що 16 липня 2020 року виповнюється 30 років з часу ухвалення Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України. Також передбачено заснувати відзнаку Верховної Ради - "30 років Декларації про державний суверенітет України".

Сьогодні, 13 липня, у фракції "Європейська солідарність" зазначили, що вважають цинізмом розглядати законопроект щодо навчання українською мовою в закладах освіти в день 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Читайте такожЗ наступного навчального року для середніх і старших класів 80% програми має бути тільки українською мовою – МОН

Голова Комітету ВР з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що фракція "Слуга народу" пропонує в четвер, 16 липня, розглянути законопроект народного депутата Максима Бужанського "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти" (№2362).

Вона наголосила, що це питання поставлено на четвер, коли має відбуватися урочисте засідання з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

У відповідь голова ВР Дмитро Разумков зазначив, що сьогодні, коли перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко запропонував розглянути цей законопроект у четвер, жоден з керівників фракцій не виступили проти цієї пропозиції, тому і не було голосування щодо того, чи включати його до розгляду 16 липня.