25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон функціонування української мови як державної / фото УНІАН

Законопроект щодо функціонування в Україні мов національних меншин та корінних народів ще не розроблений.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський заявив на засіданні Великої палати Конституційного суду України з розгляду подання щодо мовного закону, відповідаючи на запитання судді КС Олега Первомайського, чи планує президент внести на розгляд парламенту законопроект щодо правового врегулювання питання про функціонування в Україні мов нацменшин та корінних народів.

Веніславський зазначив, що прогалина щодо “правового регулювання застосування мов в Україні обов’язково має бути заповнена, і Верховна Рада має відповідний ухвалити закон”.

Відео дня

В той же час він зауважив, що не може сказати, що в Офісі президента «це питання, скажімо так, без уваги». Веніславський додав, що законопроект стосовно використання мов нацменшин ще не підготовлено.

Читайте такожБільшість експертів вказують на відсутність в законі про мову дискримінації щодо нацменшин – суддя КСУ

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 16 липня він набув чинності.

21 червня 2019 року до Конституційного суду України надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону про функціонування української мови як державної.

Автори клопотання стверджують, що закон не відповідає ряду приписів Конституції України, оскільки, на їх переконання, спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками. Також народні депутати вважають, що законом порушено низку конституційних прав громадян.

Народні депутати також переконані, що закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів.

Більшість експертів надали до Конституційного суду висновки, у яких вказують, що закон про функціонування української мови не є дискримінаційним щодо національних меншин.

Сьогодні, 7 липня, на засіданні КС з розгляду подання Веніславський заявив, що президент Володимир Зеленський вважає, що підстав для визнання неконституційним закону про функціонування української мови як державної немає.

Також Веніславський зазначив, що, згідно зі ст.92 Конституції, Верховна Рада має ухвалити окремий закон щодо використання російської та інших мов національних меншин.