У МЗС повідомили, що уряд України не давав будь-яких дозволів на в'їзд 5 тис. паломників / фото mvs.gov.ua

31 липня на сайті Єврейського телеграфного агентства JTA з'явилася публікація про те, що рабин Яків дов Блайх (який сам себе називає "головним рабином України") заявив, що влада України дозволила в'їзд 5 тис. паломників - брацлавським хасидам на Рош а-Шана в Умань. Більш того, Яків дов Блайх повідомив, що кількість хасидів, яким дозволять в'їзд, може бути збільшено до 8 тис. осіб.

Цю новину розтиражували багато ЗМІ в Україні та за її межами, включаючи єврейські міжнародні видання.

ОЄОУ звертає увагу на те, що слова Якова дов Блайха не були підкріплені жодними офіційними рішеннями або документами, а значить вони не могли слугувати джерелом достовірної інформації, повідомляє JewishNews.

Відео дня

6 серпня авторитетне видання Deutsche Welle випустило матеріал з коментарем МЗС України з приводу цієї ситуації.

Читайте такожМер Умані у листі до ОЄОУ спростував звинувачення в антисемітизмі

За запитом Deutsche Welle в МЗС повідомили, що уряд України не давав будь-яких дозволів на в'їзд 5 тис. паломників.

"За інформацією секретаріату Кабінету міністрів України, станом на 6 серпня уряд України не приймав жодного рішення про надання дозволу п'яти тисячам осіб здійснити паломництво в Умань для святкування Рош а-Шана (Нового року за іудейським календарем)", - йдеться у коментарі МЗС України для Deutsche Welle.

У МЗС також повідомили, що все ще проводяться консультації української та ізраїльської сторін про мінімізацію кількості паломників у зв'язку з карантинними обмеженнями й складною епідеміологічною ситуацією в Україні, Ізраїлі та світі.

Варто зазначити, що директор Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю Ашер Шальмон закликав Україну не допустити паломництва у зв'язку із серйозною епідеміологічною ситуацією.

Увечері 7 серпня, вже після спростування слів Якова дов Блайха, мер Умані Олександр Цебрій випустив відеозвернення до президента України Володимира Зеленського. У ролику градоначальник зазначив, що жителі Умані стурбовані інформацією в ЗМІ про дозвіл на в'їзд 5 тис. паломників. Мер заявив, що була складена петиція до президента, щоб він почув уманчан і представив офіційну позицію держави з цього питання.

Однак посилання на петицію не було опубліковано, й на сайті президента її знайти не вдалося.

Об'єднана єврейська община України закликає припинити спекуляції на темі паломництва брацлавських хасидів до Умані й довіряти в цьому питанні достовірним джерелам. ОЄОУ акцентує увагу на тому, що жодного офіційного рішення Кабінету міністрів України з питання паломництва ще не було.