Скульптуру урочисто відкрили у мікрорайоні Садгора / фото УНІАН

У Чернівцях в мікрорайоні Садгора сьогодні урочисто відкрили пам’ятник, присвячений історії створення відомої єврейської пісні «Хава Нагіла», мелодія до якої була створена у цьому місті.

Як передає кореспондент УНІАН, участь в урочистостях взяли приблизно 30 місцевих мешканців, посадовці міської ради, місцеві культурні та мистецькі діячі.

Цей пам’ятник – це кована скульптура, на якій зображений нотний стан із мелодією пісні «Хава Нагіла».

Відео дня

Монумент, створений майстрами Андрієм Хортом та Ігорем Вериньком, презентував чернівчанам заступник міського голови Чернівців Дмитро Сірман, який також є автором ідеї спорудження пам’ятника.

У своєму виступі він зазначив, що фахівці Чернівецької міськради обрали місце для пам’ятника не випадково.

«Ми встановили, що це місце найкраще, адже тут, зовсім поруч був Єврейський народний дім. Ще зовсім нещодавно, якихось 120 років тому тут був центр хасидизму. Тут працювали визначні релігійні діячі. І до сьогодні ми бачимо, що зовсім поруч знаходиться синагога, поблизу – католицький храм, ще неподалік – православний храм. Тут завжди у мирі жили люди різних національностей і віросповідань», – сказав Сірман.

«Ми пишаємось тим, що у широкий світ саме з Буковини пішла «Червона рута», «Марічка». Але разом з тим ми пишаємося і тим, що саме з Садгори у широкий світ від садгірських хасидів пішла найзнаменитіша єврейська пісня «Хава Нагіла», – додав заступник міського голови.

Головний рабин Чернівецької області Менахем Мендель Гліцнштейн у своєму виступі сказав, що завдяки синагозі весь світ знає про Садгору.

«Де би ви не були – в Лондоні чи Австралії – скажіть, що ви з Садгори, і у вас буде карточка. Так, там така синагога була, така велика община. Але не всі знали, що «Хава Нагіла» теж звідси», – сказав він.

Пам’ятник урочисто відкрили під супровід «Хави Нагіли» у виконанні місцевого оркестру єврейської музики під керівництвом Лева Фельдмана.

Довідка УНІАН. У 1915 році композитор Авраам Цві Ідельсон, перебуваючи в Єрусалимі, почув і записав від хасидів бігун (наспів), який ті привезли зі своєї батьківщини, містечка Садгора (Садигура), яка сьогодні є частиною Чернівців.

У 1918 році, після завершення Першої світової війни, турки залишили Палестину британцям; було проголошено Декларацію про право єврейського поселення на самовизначення. За цих приводів в Єрусалимі готувався небувалий святковий концерт.

Для фінальної композиції Ідельсон використовував «Садигурський бігун», написавши до нього мелодію, яка лягла в основу пісні «Хава Нагіла».