В Одесі викрили схему незаконного переправлення моряків до окупованого Криму / фото od.gp.gov.ua

В Одесі викрито схему незаконного переправлення українських моряків через держкордон на територію окупованого Криму.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеської обласної прокуратури, до схеми причетні працівники однієї з міжнародних груп морських компаній.

У 2015-2020 роках посадові особи згаданої групи компаній, всупереч діючому законодавству та режиму міжнародних санкцій проти РФ, продовжували вести господарську діяльність на окупованій території.

Відео дня

Зокрема, вони здійснювали посадку на свої судна в морських портах на території АР Крим українських моряків.

Правоохоронці провели низку обшуків за фактичними та юридичними адресами, що використовуються посадовими особами групи компаній, а також на її буксирах, що знаходяться в територіальних водах України.

Читайте також"Велика хвиля накрила судно": моряк, що вижив, розповів про корабельну аварію в Чорному морі

Під час слідчих дій вилучено прилади навігації (АІS, GPRS, електронні ключі), суднові журнали, суднові ролі та іншу документацію, реєстрові документи, комп'ютерну техніку, магнітні носії інформації, договори (в тому числі з резидентами РФ). Також вилучено 20 печаток приватних комерційних структур, довідки про проходження моряками медичних оглядів, документи по фрахту буксирів, а також документи, що підтверджують факти незаконного працевлаштування моряків на суднах у закритих портах України АР Крим та Росії.

Як повідомили в прес-службі Управління СБ України в Одеській області, організувало схему керівництво однієї з міжнародних груп морських компаній, яке тривалий час наймало на свої судна українських моряків. Потім буксири компанії незаконно відправлялись в окупований Крим, а після виконання робіт повертались в українські порти.

"Таким чином, моряки порушували порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї", - заявили в спецслужбі.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 332, ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України, правоохоронці провели 12 обшуків у приміщеннях на суднах групи компаній.

фото ssu.gov.ua

Окупація Криму Росією

  • Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" щодо його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнають окупацію Криму і ввели низку економічних санкцій проти РФ.
  • Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.