Стало відомо, скільки буде коштувати опитування Зеленського / фото news.24tv.ua

Голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська озвучила суму, яку можуть витратити на опитування президента Володимира Зеленського.

Про це вона розповіла в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу".

"Партія "Слуга народу" заявила, що вона профінансує це опитування. Насправді є окремі хантерські компанії, які зараз проводять рекрутинг людей, які будуть працювати біля дільниць. Біля кожної дільниці буде декілька осіб. Так, як вони не мають людей, кадрових ресурсів на місцях, відповідно хедхантінг відбувається наживо. Береться база даних реєстру неурядових організацій об'єднання громадян і просто наосліп телефонують всім. Відповідно, вже не є секретом, скільки коштує проведення опитування, скільки отримають волонтери. Ці особи, яким телефонують по базі, стверджують, що вони заплатять 1200 гривень на руки та укладуть цивільно-правову угоду", - сказала Айвазовська.

Відео дня

Читайте такожВ "Слузі народу" офіційно розповіли, хто фінансуватиме опитування від Зеленського

Також вона стверджує, що до цієї суми ще треба додати 40%. 

"Тому що за ЦПХ (договір цивільно-правового характеру - УНІАН) мають утримати податки контрагенти, податкові агенти щодо тих осіб, які отримують ці кошти, і також фірма, організація, структура, яка проведе це опитування, має заплатити зверху 19,5% податків.  І 40 гривень обіцяють особі, яка приведе іншу особу. То це є мережевий маркетинг. Я не можу стверджувати, що це правдива інформація, але я маю знайомих, яким абсолютно довіряю і які мали розмову з цими хедхантерами. За нашими підрахунками, якщо біля дільниці буде стояти дві особи, це близько 75 мільйонів гривень тільки польового етапу. Ще є компанії, які обслуговують, ще є компанії соціологічні, ймовірно, які мають потім проводити чистку даних і фіксувати ці дані. Але я не знаю, в який спосіб це буде оплачено", - додала Айвазовська.

Читайте такожУ поліції закликали не бити й не ображати людей, які проводитимуть опитування від Зеленського

Опитування Зеленського: що відомо 

12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня перед українцями буде порушено п'ять суспільно важливих питань.

Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.

Так, громадян планують запитати: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?". Друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.

Також українців запитуватимуть, чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримують вони легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

22 жовтня Зеленський пояснив, що за результатами опитування стане відома думка великої кількості громадян, що стане аргументом для законодавчих ініціатив з цих питань.