Сьогодні в Україні відбувається всенародне опитування / фото news.24tv.ua

Голова партії "Слуга народу", перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко відмовляється називати підрядника, який займається опитуванням виборців біля виборчих дільниць через питання безпеки.

Читайте такожОпитування від Зеленського проводиться біля 55% виборчих дільниць - ОПОРА

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу він відмовився відповідати на запитання, хто є підрядником, зауваживши, що про це буде повідомлено пізніше.

Відео дня

За його словами, це робиться "в цілях безпеки цього підрядника, бо були погрози волонтерам і підряднику" з боку опонентів.

Скільки коштуватиме опитування та хто його оплатив?

Корнієнко також не повідомив, скільки коштуватиме проведення опитування, але зазначив, що ці дані будуть у звіті, який подаватиметься до Центральної виборчої комісії.

Крім того, Корнієнко не зміг назвати конкретних людей, які надали кошти на це опитування.

"Конкретних людей не можу зараз назвати, бо їх не пам'ятаю, їх дуже багато – близько 200 і навіть більше. У звіті ЦВК ви їх побачите", - заявив Корнієнко.

За його словами, йдеться про людей, які працюють в малому та середньому бізнесі.

Водночас Корнієнко наголосив, що сума у нібито 100 млн грн не відповідає дійсності. Він вважає, що ця сума є "набагато меншою".

Корнієнко висловив сподівання, що коли буде названа сума витрат на опитування, то "будуть вибачення з боку тих, хто озвучував дані про 100 млн грн (УНІАН: Громадянська мережа ОПОРА повідомляла, що на опитування буде витрачено понад 103 млн грн)".

Порушення під час проведення опитування

Корнієнко також не виключив порушень при долученні до проведення опитування неповнолітніх. При цьому він наголосив, що з підрядником було відпрацьоване питання, щоб "не залучати дітей", бо всі розуміли, що це "буде використано опонентами". "Якщо побачимо, що були договори з дітьми, то ми будемо розбиратися", - запевнив Корнієнко.

На запитання про існування відео з підтвердженням того, що деякі учасники процесу опитування вкидали у скриньки по декілька анкет-відповідей, Корнієнко відповів, що такі порушення могли бути, але це не є масовим явищем.

Читайте такожНоси поверх масок та діти на дільницях: як проходять місцеві вибори (фоторепортаж УНІАН)

Місцеві вибори в Україні і всеукраїнське опитування від Зеленського

Сьогодні, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Одночасно з ними проводиться загальнонаціональне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.

Кожному українцю пропонують відповісти на п'ять питань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує громадянин легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

Фінансує опитування «Слуга народу», заявили у прес-службі цієї партії.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова пояснила, що за згодою батьків ініційоване президентом всеукраїнське опитування можуть проводити й неповнолітні.

Як повідомила омбудсмен у своєму Telegram-каналі, таке роз'яснення вона вимушена зробити через численні повідомлення у ЗМІ та соцмережах про залучення дітей до проведення опитування.

Денісова наголосила, що особи, які проводять опитування, є волонтерами. За словами омбудсмена, законодавством передбачено, що громадяни віком від 14 до 18 років можуть здійснювати волонтерську діяльність за згодою батьків чи усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника.