В ОЄОУ говорять про відсутність офіційної заборони на паломництво брацлавських хасидів в Умань / фото mvs.gov.ua

Документ Міністерства закордонних справ №650/13-840-1815 від 10 липня, який оприлюднив мер Умані, не означає офіційної заборони на паломництво брацлавських хасидів в Умань для святкування Рош а-Шана.

Про це УНІАН повідомили в Об'єднаній єврейській общині України.

В ОЄОУ зазначили, що в документі йдеться лише про висновки, зроблені на міжвідомчій нараді, учасники якої зійшлися на думці, що традиційний формат паломництва неможливий через поточну епідеміологічну ситуацію як в Україні, так і в Ізраїлі.

Відео дня

Читайте такожОб'єднана єврейська община України закликала ЗМІ не маніпулювати на темі приїзду хасидів до Умані та епідемії

При цьому Об'єднана єврейська община України очікує офіційної позиції української сторони з цього питання, до якої організації поставляться з повагою та розумінням. Позиція України повинна бути об'єктивною і враховувати епідситуацію в обох державах.

ОЄОУ закликає не вплітати в цю ситуацію тему антисемітизму: не звинувачувати українську сторону в антисемітських діях і не звинувачувати паломників в бажанні здійснювати паломництво.

В Об'єднаній єврейській общині України наголосили, що життя і здоров'я є найвищими цінностями, тому в пріоритеті має бути виконання офіційних постанов Кабміну.

Раніше мер Умані Олександр Цебрій опублікував документ МЗС, в якому йдеться, що в цьому році прибуття десятків тисяч хасидів в Умань для участі у святі Рош а-Шана в традиційному форматі "є неможливим" через коронавірус.

false
false