В Україні мінятимуть паспорти-книжечки на пластикові / фото УНІАН

Кабінет міністрів схвалив проект закону «Про паспорт громадянина України у формі книжечки».

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалено під час засідання уряду.

Читайте такожУкраїнці зможуть отримувати офіційні електронні адреси від держави

Відео дня

Законопроект пропонує визнати такою, що втратила чинність Постанову Верховної Ради від 26 червня 1992 року № 2503-XII «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон». Натомість встановити, що паспорт громадянина України у формі книжечки, оформлений до набрання чинності цим законом, залишається чинним до закінчення терміну його дії.

Крім того, встановлюються строки дії паспорта, зазначається у пояснювальній записці до документа.

Як відбуватиметься заміна старих паспортів на нові

Як зазначив народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі, таким чином Кабмін пропонує парламенту ухвалити закон, згідно з яким паспорт-книжечка буде поступово виводитись з обслуговування.

«Так пропонується, що паспорт-книжечка матиме строк дії. Отже, при наступній даті, в якій потрібно вклеїти нове фото - паспорт громадянина України у формі книжечки будуть міняти на пластикову картку. Нові паспорти будуть видавати лише у формі пластикових карток. Таким чином, якщо вам ще не виповнилось 25 років, то вам видадуть новий паспорт, замість того, щоб вклеювати туди фотокартку по досягненню 25-річного віку. Якщо ви встигли вклеїти фотокартку у 25-річному віці, то видадуть новий паспорт при досягненні 45-річного віку. Якщо ж ви вклеїли нову фотокартку при досягненні 45-річного віку - ваш паспорт матиме безстрокову дію", - пояснив він.

Після схвалення урядом законопроект направлять на розгляд Верховної Ради.

Старі паспорти-книжечкі мінятимуть на пластикові / REUTERS

Паспорт-книжечка йде в минуле

  • З 1 листопада 2016 року всі громадяни України можуть оформити внутрішній паспорт у вигляді ID-карти з вбудованим безконтактним електронним чіпом, на який записано персональні і біометричні дані, включаючи прописку і сімейний стан.
  • З 1 листопада 2018 року будь-який громадянин України може за бажання в будь-який час обміняти паспорт у вигляді книжки на ID-картку.
  • У квітня 2020 року в Україні презентували цифрові паспорти, якими можна користуватись через смартфон.