Марія Штепа мала псевдо "Тополя" / Фото: chortkiv.city

На 96-му році життя померла Марія Штепа - учасниця національно-визвольного руху, політичний в'язень таборів, зв'язкова УПА.

Похорони відбудуться завтра, 2 червня, о 12:00 у церкві Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, повідомили у прес-службі Чортківської міської ради.

Марія Штепа - уродженка села Ромашівка Чортківського району Тернопільської області. Штепа у підлітковому віці активно брала участь у діяльності патріотичної організації "Просвіта", а в 1942 році вступила до молодіжної ОУН.

Відео дня

Читайте такожНа Львівщині померла зв'язкова УПА, якій Шухевич малював портрети і називав "Нюсею" (фото)

Працюючи в райфінвідділі села Білобожниця, була зв'язковою ОУН-УПА під псевдонімом "Тополя". Повідомляла про небезпеку в села, де повинна бути облава, щоб уникнути нерівних боїв у разі оточення повстанців НКВС. Допомагала пораненим повстанцям, отримувала ліки. Заарештована 12 грудня 1946 року.

Відбувала ув'язнення в Мордовії - 10 років, працюючи на лісоповалі.

Написала 10 книг, створила музей політв'язнів і репресованих у Чортківському районі в приміщенні Бучацького Єпархіального управління.

22 серпня 2016 року Петро Порошенко нагородив Марію Штепу орденом княгині Ольги III ступеня.

Як повідомляв раніше УНІАН, у Криму на 97 році життя померла колишня зв'язкова Української повстанської армії Теодозія Кобилянська, яку засудили за "зраду" батьківщини.