Люди втратили житло через масштабні пожежі / фото dsns.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що 50 млн грн буде перераховано для допомоги постраждалим від лісових пожеж в Луганській області.

Про це він сказав під час робочої поїздки до Луганської області. Трансляція велась на сторінці Офісу президента у Facebook.

«Щодо компенсацій - зараз є засідання уряду, воно проходить паралельно. Ми домовлялися з прем’єром, що він засідання збере, а ми будемо на місці з ДСНС та Арсеном Борисовичем (міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим – УНІАН) розберемося, поговоримо з людьми. Треба зрозуміти, скільки дійсно потрібно. Те, що я зараз почув пропозицію дуже швидко перерахувати 50 млн грн - вони є в Кабміні на те, щоб допомогти людям. Найголовніше – це умови, в яких вони живуть», - заявив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожПожежі на Луганщині: ДСНС повідомила про відсутність загрози населеним пунктам

За словами президента, за попередньою інформацією, людям, які втратили під час пожеж житло, буде виплачено по 300 тис. грн.

«Пропозиції, які мені надали колеги, – 300 тис. грн для того, щоб людина могла тут купити будинок з нормальними умовами, і плюс зараз треба порахувати, скільки треба коштів людям, які втратили все, тому що, крім дому, там є ще господарство, гроші, цінності», - зауважив він.

Як сказав Зеленський, потрібно вирішити питання надання тимчасового житла постраждалим жителям Новоайдарського району.

«Зараз, поки будуть облаштовані нові домівки, їм треба десь жити, і навіть якщо вони живуть у родичів, у близьких, вони не можуть жити за чужий рахунок… Зараз голова ОДА збирає усю інформацію, і тимчасове житло може бути тут дуже швидко зняте. Якщо тут недостатньо і немає в людей родичів, немає бажання в когось приймати когось з цих людей, є пансіонати, Харківська область запропонувала поселити в них їх, там є такі можливості», - відзначив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня о 13:21 поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га, з них верхова 20 га. О 8:11 7 липня пожежу було локалізовано. У зв’язку з поривчастим вітром (до 25 м/с) та високою температурою повітря (38 градусів) пожежа поширилася на с. Смолянинове Новоайдарського району.

Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

Внаслідок пожежі вогнем знищено в с. Смолянинове 23 житлових будинки, пошкоджено 36 житлових будинків та знищено 80 дачних будинків кооперативу “Вовче озеро”.

Під час гасіння пожежі виявлено тіла 4 загиблих, 9 осіб (з них двоє дітей) госпіталізовано.

Сьогодні, 8 липня, станом на 9:00 на території Новоайдарського району спостерігаються окремі осередки горіння лісових масивів поблизу с. Смолянинове, с. Капітанове та с. Воронове.