Білорусь зобов'язана повідомили про місце перебування українських громадян, наголосила Денісова / t.me/ombudsmanua

Омбудсмен з прав людини Людмила Денісова звернулася до свого білоруського колеги Андрія Наумовича з проханням забезпечити належний правовий захист затриманим під час акцій масового протесту у Білорусі українцям.

Як повідомляє прес-служба Офісу омбудсмана у Telegram-каналі, йдеться про українських волонтерів Євгена Васильєва та Костянтина Рєуцького, а також двох іншим громадян України - Оксану Альошину та хлопцю, чиє ім'я зараз не розголошують.

Денісова також закликала Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, президента Міжнародного комітету Червоного хреста Петера Маурера, голову ОБСЄ Еді Раму та інші міжнародні правозахисні організації сприяти забезпеченню правового захисту затриманим українцям.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 13 серпня: новий антирекорд коронавірусу та доля затриманих у Білорусі українців

«Одразу після затримання звернулась до надзвичайного і повноваженого посла України в Республіці Білорусь Ігоря Кизима з проханням встановити їхнє місцеперебування та перевірити, чи застосовувалась до громадян України фізична сила або психологічний тиск з боку правоохоронних органів Білорусі», - зазначила український омбудсман.

За словами Денісової, відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, влада Білорусі повинна негайно після затримання повідомити дипломатичних представників України про місцеперебування наших співгромадян і надати доступ для безпосереднього спілкування з ними.

«Вимагаю від білоруської сторони якнайшвидше повернути українців додому! Водночас приєднуюсь до закликів Міністерства закордонних справ та прошу громадян України зараз утриматись від поїздок до Білорусі», - заявила вона.

Затримання українців у Білорусі: що відомо